Διαβάστε περισσότερα

Η κ. Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται στη Microsoft Corp. και είναι Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών για 33 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. ∆ιαθέτει επαγγελµατική εµπειρία πλέoν των 20 ετών στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών, έχει θητεύσει σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εταιρίες κι έχει εμπειρία σε πλείστες αγορές, μεταξύ των οποίων την ελληνική, τη γερμανική αγορά και τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών (1988-1993), ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management». Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στις ενέργειες προώθησης και ενθάρρυνσης γυναικών και νεοφυών επιχειρήσεων στον κλάδο των νέων τεχνολογιών μέσα από συνεργασίες όπως το MIT Enterprise Forum Greece, το The People’s Trust και την Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ. Πρόσφατα επελέγη να συμμετέχει ως μέντορας στο Women Leadership Programme του European Innovation Council. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, όπως του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

Ακολουθεί συνέντευξη της κ. Στούμπου, που μας παραχώρησε για τη στήλη των διακεκριμένων απόφοιτων του κοινωνικού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών:

1. Μιλήστε μας για τις αναμνήσεις της δικής σας φοιτητικής παρέας?

Μ.Σ: Έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τα φοιτητικά μου χρόνια. Νέα παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρεθήκαμε στην Πάτρα με οδηγό τη δίψα μας να ανακαλύψουμε έναν νέο κόσμο – αυτόν της τεχνολογίας. Γνωρίζαμε λίγα για τις νέες τεχνολογίες καθώς εκείνα τα χρόνια η καθημερινότητά μας δεν είχε αποκτήσει ακόμα τον έντονο ψηφιακό χαρακτήρα που έχει σήμερα. Χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς κοινωνικά δίκτυα, και με το internet στο ξεκίνημά του, η φοιτητική μας ζωή ήταν πιο απλή, πιο ανθρώπινη. Διάβασμα και διασκέδαση εναλλάσσονταν αρμονικά – παρέα στις φοιτητικές εργασίες, παρέα και στο γλέντι.

Η δική μου φοιτητική παρέα με αφοσίωση στην επιστήμη, με πάθος για πρόοδο, με όνειρα για εξέλιξη βρίσκεται σήμερα σε πέντε ηπείρους σταδιοδρομώντας σε διαφορετικούς τομείς – επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, συμβουλευτικό.

2. Πλέον, μέσω της εγγραφής σας στο κοινωνικό δίκτυο των απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πατρών, επιστρέφετε στο ακαδημαϊκό σας ‘σπίτι’ από το οποίο ξεκινήσατε τη σπουδαία διαδρομή σας. Πώς αισθάνεστε για αυτή την ηλεκτρονική επιστροφή?

Μ.Σ.: Είναι μεγάλη η συγκίνηση που μου δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψω νοερά στο φοιτητικό μου «σπίτι» και να συνδεθώ ξανά με τη ακαδημαϊκή κοινότητα από την οποία ξεκίνησε η δική μου πορεία. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω όχι μόνο γνώσεις, αλλά και τις πρώτες μου επαγγελματικές εμπειρίες. Ακόμα αναπολώ την εργασία μου στο Υπολογιστικό Κέντρο του Τμήματος Μηχανικών Ηλ. Υπολογιστών και Πληροφορικής, και τη μετέπειτα απασχόλησή μου ως ερευνήτρια σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέσα από αυτά τα πρώτα βήματα, απεκόμισα πολύτιμα και ουσιαστικά εφόδια για τον επαγγελματικό στίβο.

Πιο μεγάλη όμως είναι η ικανοποίησή μου με την ευκαιρία που μου δίνεται μέσα από τη δική μου σταδιοδρομία να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, να εκφράσω τις σκέψεις μου για το πώς οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, μετασχηματίζουν ολόκληρους κλάδους της αγοράς, να εμπνεύσω νέους φοιτητές και φοιτήτριες να οραματιστούν και να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους πρόοδο κι εξέλιξη στην ψηφιακή οικονομία.

3. Ποιες αγαπημένες φοιτητικές συνήθειες είχατε ως φοιτήτρια στην Πάτρα? Αν σας δίνονταν η ευκαιρία να αναβιώσετε κάποια ‘δυνατή’ ανάμνηση ποια θα ήταν?

Μ.Σ.: Τι να πρωτοθυμηθώ! Τις εκδρομές μας με κιθάρες στις πανέμορφες παραλίες της Αχαΐας, τα γλέντια μας στα φοιτητικά στέκια (μπουάτ και μουσικά μεζεδοπωλεία ήταν πολύ δημοφιλή εκείνη την εποχή), τα ομαδικά ξενύχτια για τα project του Πανεπιστημίου (κέφι και δουλειά και ομαδική προσπάθεια), τις δροσερές καλοκαιρινές συναυλίες στο Αρχαίο Ωδείο – είχαμε απολαύσει πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες τα καλοκαίρια εκείνα!

Οι πιο δυνατές αναμνήσεις όμως είναι εκείνες που μας συνδέουν με τους ανθρώπους. Τους φίλους των φοιτητικών χρόνων, τους φίλους που έγιναν «αδέλφια», που η φιλία και το νοιάξιμό τους μας συντροφεύουν για μια ζωή!

4. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνδυασμό με τις λοιπές αντίστοιχες δράσεις σας, θα θέλαμε να μας σκιαγραφήσετε την θέση της γυναίκας στον επιχειρηματικό ιστό εν έτει 2022.

Μ.Σ.: Η Επιτροπή Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου έχει σαν στόχο να προάγει την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο και να αυξήσει τη συνολική επιρροή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σήμερα, οι γυναίκες είναι φτιαγμένες για την επιστήμη, για την τεχνολογία, για τις επιχειρήσεις, για την πολιτική. Οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι σταδιοδρομία και οικογένεια μπορούν να συνδυαστούν. Οι γυναίκες είναι ικανές να ηγηθούν.

Και οι ηγέτιδες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, παίρνουν πιο συχνά δημόσια θέση για την ισότητα των φύλων στην εργασία, καθοδηγούν και υποστηρίζουν άλλες γυναίκες, εμπνέουν, ενδυναμώνουν. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις με περισσότερες γυναίκες στις διοικήσεις τους έχουν καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία και στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Επιπλέον, η επιτάχυνση της υιοθέτησης της ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης για ταλέντα με προηγμένες δεξιότητες. Σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο το 18% των ειδικών που εργάζονται σε ψηφιακές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία πρέπει να είναι εθνικός στόχος, ειδικά όταν το έλλειμμα ταλέντων στον ψηφιακό τομέα μετράει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας πανευρωπαϊκά. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να σπουδάσουν  σε κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες-ιδρυτές να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους επιχειρήσεις.

Τέλος, το νέο «υβριδικό» μοντέλο εργασίας με την ευελιξία που προσφέρει μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες γυναίκες να συνδυάσουν αποτελεσματικά επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Στην ΕΕ σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης – κυρίως γυναίκες – δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης εάν υπήρχε επιλογή για ευέλικτη εργασία. Η υβριδική μορφή εργασίας παρέχει περισσότερες δυνατότητες εισόδου στην αγορά εργασίας και διατήρησης θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Και οι γυναίκες το χρειάζονται.

5. Ως μέντορας σε αντίστοιχα προγράμματα και ως ομιλήτρια σε συνέδρια TEDx, ποιο είναι το μότο σας που μαρτυρά τη δική σας προσέγγιση απέναντι στη ζωή, και πώς φθάσατε μέχρι να το υιοθετήσετε?

Μ.Σ.: Αν αναλογιστώ την πορεία μου ως τώρα, μια υπήρξε η κινητήριος δύναμη για να φτάσω ως εδώ. Κάθε τι που καταπιανόμουν – μια νέα δουλειά, ένα καινούριο project, μια νέα ευκαιρία για μάθηση – το έκανα πάντα με αγάπη. ΑΓΑΠΗ για μένα σημαίνει πέντε ουσιαστικά πράγματα:

Α(υθεντικότητα) – να είσαι ο εαυτός σου, να παραμένεις ανθρώπινος και να δίνεις το καλύτερο που έχεις σε ό,τι κάνεις.

Γ(ενναιοδωρία) – να μοιράζεσαι απλόχερα (εμπειρίες, γνώσεις, έναν καλό λόγο, ενθάρρυνση, επιβράβευση). Να δίνεις, όχι μόνο να παίρνεις.

Α(ισιοδοξία) – να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με αισιοδοξία, να αξιοποιείς τα ταλέντα και τις δυνάμεις σου και να επικεντρώνεσαι σε αυτά που μπορείς να επηρεάσεις.

Π(άθος) – να βάζεις πάθος σε κάθε νέο εγχείρημα, πάθος για γνώση, για εξέλιξη, για αποτελέσματα, για επιτυχία.

Ή(θος) – να παραμένεις πιστός στις αξίες σου, αυτές είναι η πυξίδα κι ο οδηγός, σου δίνουν δύναμη και δείχνουν το δρόμο ειδικά όταν καλείσαι να πάρεις  δύσκολες αποφάσεις.

6. Μοιραστείτε μαζί μας ό,τι θέλετε να καταθέσετε για τα φοιτητικά σας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή όποιες άλλες σκέψεις θέλετε ενδεχομένως αναφορικά με την Επιστήμη σας.

Μ.Σ.: Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είχα εμπνευστεί από την προοπτική να σταδιοδρομήσω στον απαιτητικό χώρο της πληροφορικής. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και τη συνολική επιρροή τους στη ζωή μας. Σήμερα, η τεχνολογία αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή. Η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, άμεσα διαθέσιμη, κι εξελίσσεται με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο. Κι αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερες επιλογές για ιδιώτες κι επιχειρήσεις.

Η τεχνολογία σήμερα αλλάζει θεμελιωδώς τη ζωή μας δίνοντάς μας χρόνο πίσω, φροντίζοντας για την ασφάλειά μας, φέρνοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, εμπνέοντας αυξημένη δημιουργικότητα και βοηθώντας μας να πετύχουμε περισσότερα. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν καθυστερείτε ποτέ κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού λόγω μηχανικού προβλήματος. Όπου τα έξυπνα κτίρια διαθέτουν ευφυΐα που επιτρέπουν στις αίθουσες συσκέψεων να προσαρμοστούν σε εσάς. Φανταστείτε μια ζωή όπου τα τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και όπου η ιατρική θεραπεία ήταν εξατομικευμένη μόνο για εσάς, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Και ένας κόσμος όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο δημιουργικοί, να επιλύουν καλύτερα προβλήματα, να καινοτομούν με ταχύτερους ρυθμούς και να πραγματοποιούν ιδέες για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω και να σταδιοδρομήσω στον τομέα των νέων τεχνολογιών!

 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Η κ. Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται στη Microsoft Corp. και είναι Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών για 33 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. ∆ιαθέτει επαγγελµατική εµπειρία πλέoν των 20 ετών στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών, έχει θητεύσει σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εταιρίες κι έχει εμπειρία σε πλείστες αγορές, μεταξύ των οποίων την ελληνική, τη γερμανική αγορά και τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών (1988-1993), ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management». Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στις ενέργειες προώθησης και ενθάρρυνσης γυναικών και νεοφυών επιχειρήσεων στον κλάδο των νέων τεχνολογιών μέσα από συνεργασίες όπως το MIT Enterprise Forum Greece, το The People’s Trust και την Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ. Πρόσφατα επελέγη να συμμετέχει ως μέντορας στο Women Leadership Programme του European Innovation Council. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, όπως του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

Ακολουθεί συνέντευξη της κ. Στούμπου, που μας παραχώρησε για τη στήλη των διακεκριμένων απόφοιτων του κοινωνικού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών:

1. Μιλήστε μας για τις αναμνήσεις της δικής σας φοιτητικής παρέας?

Μ.Σ: Έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τα φοιτητικά μου χρόνια. Νέα παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρεθήκαμε στην Πάτρα με οδηγό τη δίψα μας να ανακαλύψουμε έναν νέο κόσμο – αυτόν της τεχνολογίας. Γνωρίζαμε λίγα για τις νέες τεχνολογίες καθώς εκείνα τα χρόνια η καθημερινότητά μας δεν είχε αποκτήσει ακόμα τον έντονο ψηφιακό χαρακτήρα που έχει σήμερα. Χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς κοινωνικά δίκτυα, και με το internet στο ξεκίνημά του, η φοιτητική μας ζωή ήταν πιο απλή, πιο ανθρώπινη. Διάβασμα και διασκέδαση εναλλάσσονταν αρμονικά – παρέα στις φοιτητικές εργασίες, παρέα και στο γλέντι.

Η δική μου φοιτητική παρέα με αφοσίωση στην επιστήμη, με πάθος για πρόοδο, με όνειρα για εξέλιξη βρίσκεται σήμερα σε πέντε ηπείρους σταδιοδρομώντας σε διαφορετικούς τομείς – επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, συμβουλευτικό.

2. Πλέον, μέσω της εγγραφής σας στο κοινωνικό δίκτυο των απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πατρών, επιστρέφετε στο ακαδημαϊκό σας ‘σπίτι’ από το οποίο ξεκινήσατε τη σπουδαία διαδρομή σας. Πώς αισθάνεστε για αυτή την ηλεκτρονική επιστροφή?

Μ.Σ.: Είναι μεγάλη η συγκίνηση που μου δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψω νοερά στο φοιτητικό μου «σπίτι» και να συνδεθώ ξανά με τη ακαδημαϊκή κοινότητα από την οποία ξεκίνησε η δική μου πορεία. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω όχι μόνο γνώσεις, αλλά και τις πρώτες μου επαγγελματικές εμπειρίες. Ακόμα αναπολώ την εργασία μου στο Υπολογιστικό Κέντρο του Τμήματος Μηχανικών Ηλ. Υπολογιστών και Πληροφορικής, και τη μετέπειτα απασχόλησή μου ως ερευνήτρια σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέσα από αυτά τα πρώτα βήματα, απεκόμισα πολύτιμα και ουσιαστικά εφόδια για τον επαγγελματικό στίβο.

Πιο μεγάλη όμως είναι η ικανοποίησή μου με την ευκαιρία που μου δίνεται μέσα από τη δική μου σταδιοδρομία να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, να εκφράσω τις σκέψεις μου για το πώς οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, μετασχηματίζουν ολόκληρους κλάδους της αγοράς, να εμπνεύσω νέους φοιτητές και φοιτήτριες να οραματιστούν και να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους πρόοδο κι εξέλιξη στην ψηφιακή οικονομία.

3. Ποιες αγαπημένες φοιτητικές συνήθειες είχατε ως φοιτήτρια στην Πάτρα? Αν σας δίνονταν η ευκαιρία να αναβιώσετε κάποια ‘δυνατή’ ανάμνηση ποια θα ήταν?

Μ.Σ.: Τι να πρωτοθυμηθώ! Τις εκδρομές μας με κιθάρες στις πανέμορφες παραλίες της Αχαΐας, τα γλέντια μας στα φοιτητικά στέκια (μπουάτ και μουσικά μεζεδοπωλεία ήταν πολύ δημοφιλή εκείνη την εποχή), τα ομαδικά ξενύχτια για τα project του Πανεπιστημίου (κέφι και δουλειά και ομαδική προσπάθεια), τις δροσερές καλοκαιρινές συναυλίες στο Αρχαίο Ωδείο – είχαμε απολαύσει πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες τα καλοκαίρια εκείνα!

Οι πιο δυνατές αναμνήσεις όμως είναι εκείνες που μας συνδέουν με τους ανθρώπους. Τους φίλους των φοιτητικών χρόνων, τους φίλους που έγιναν «αδέλφια», που η φιλία και το νοιάξιμό τους μας συντροφεύουν για μια ζωή!

4. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνδυασμό με τις λοιπές αντίστοιχες δράσεις σας, θα θέλαμε να μας σκιαγραφήσετε την θέση της γυναίκας στον επιχειρηματικό ιστό εν έτει 2022.

Μ.Σ.: Η Επιτροπή Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου έχει σαν στόχο να προάγει την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο και να αυξήσει τη συνολική επιρροή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σήμερα, οι γυναίκες είναι φτιαγμένες για την επιστήμη, για την τεχνολογία, για τις επιχειρήσεις, για την πολιτική. Οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι σταδιοδρομία και οικογένεια μπορούν να συνδυαστούν. Οι γυναίκες είναι ικανές να ηγηθούν.

Και οι ηγέτιδες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, παίρνουν πιο συχνά δημόσια θέση για την ισότητα των φύλων στην εργασία, καθοδηγούν και υποστηρίζουν άλλες γυναίκες, εμπνέουν, ενδυναμώνουν. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις με περισσότερες γυναίκες στις διοικήσεις τους έχουν καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία και στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Επιπλέον, η επιτάχυνση της υιοθέτησης της ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης για ταλέντα με προηγμένες δεξιότητες. Σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο το 18% των ειδικών που εργάζονται σε ψηφιακές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία πρέπει να είναι εθνικός στόχος, ειδικά όταν το έλλειμμα ταλέντων στον ψηφιακό τομέα μετράει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας πανευρωπαϊκά. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να σπουδάσουν  σε κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες-ιδρυτές να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους επιχειρήσεις.

Τέλος, το νέο «υβριδικό» μοντέλο εργασίας με την ευελιξία που προσφέρει μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες γυναίκες να συνδυάσουν αποτελεσματικά επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Στην ΕΕ σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης – κυρίως γυναίκες – δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης εάν υπήρχε επιλογή για ευέλικτη εργασία. Η υβριδική μορφή εργασίας παρέχει περισσότερες δυνατότητες εισόδου στην αγορά εργασίας και διατήρησης θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Και οι γυναίκες το χρειάζονται.

5. Ως μέντορας σε αντίστοιχα προγράμματα και ως ομιλήτρια σε συνέδρια TEDx, ποιο είναι το μότο σας που μαρτυρά τη δική σας προσέγγιση απέναντι στη ζωή, και πώς φθάσατε μέχρι να το υιοθετήσετε?

Μ.Σ.: Αν αναλογιστώ την πορεία μου ως τώρα, μια υπήρξε η κινητήριος δύναμη για να φτάσω ως εδώ. Κάθε τι που καταπιανόμουν – μια νέα δουλειά, ένα καινούριο project, μια νέα ευκαιρία για μάθηση – το έκανα πάντα με αγάπη. ΑΓΑΠΗ για μένα σημαίνει πέντε ουσιαστικά πράγματα:

Α(υθεντικότητα) – να είσαι ο εαυτός σου, να παραμένεις ανθρώπινος και να δίνεις το καλύτερο που έχεις σε ό,τι κάνεις.

Γ(ενναιοδωρία) – να μοιράζεσαι απλόχερα (εμπειρίες, γνώσεις, έναν καλό λόγο, ενθάρρυνση, επιβράβευση). Να δίνεις, όχι μόνο να παίρνεις.

Α(ισιοδοξία) – να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με αισιοδοξία, να αξιοποιείς τα ταλέντα και τις δυνάμεις σου και να επικεντρώνεσαι σε αυτά που μπορείς να επηρεάσεις.

Π(άθος) – να βάζεις πάθος σε κάθε νέο εγχείρημα, πάθος για γνώση, για εξέλιξη, για αποτελέσματα, για επιτυχία.

Ή(θος) – να παραμένεις πιστός στις αξίες σου, αυτές είναι η πυξίδα κι ο οδηγός, σου δίνουν δύναμη και δείχνουν το δρόμο ειδικά όταν καλείσαι να πάρεις  δύσκολες αποφάσεις.

6. Μοιραστείτε μαζί μας ό,τι θέλετε να καταθέσετε για τα φοιτητικά σας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή όποιες άλλες σκέψεις θέλετε ενδεχομένως αναφορικά με την Επιστήμη σας.

Μ.Σ.: Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είχα εμπνευστεί από την προοπτική να σταδιοδρομήσω στον απαιτητικό χώρο της πληροφορικής. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και τη συνολική επιρροή τους στη ζωή μας. Σήμερα, η τεχνολογία αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή. Η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, άμεσα διαθέσιμη, κι εξελίσσεται με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο. Κι αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερες επιλογές για ιδιώτες κι επιχειρήσεις.

Η τεχνολογία σήμερα αλλάζει θεμελιωδώς τη ζωή μας δίνοντάς μας χρόνο πίσω, φροντίζοντας για την ασφάλειά μας, φέρνοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, εμπνέοντας αυξημένη δημιουργικότητα και βοηθώντας μας να πετύχουμε περισσότερα. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν καθυστερείτε ποτέ κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού λόγω μηχανικού προβλήματος. Όπου τα έξυπνα κτίρια διαθέτουν ευφυΐα που επιτρέπουν στις αίθουσες συσκέψεων να προσαρμοστούν σε εσάς. Φανταστείτε μια ζωή όπου τα τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και όπου η ιατρική θεραπεία ήταν εξατομικευμένη μόνο για εσάς, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Και ένας κόσμος όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο δημιουργικοί, να επιλύουν καλύτερα προβλήματα, να καινοτομούν με ταχύτερους ρυθμούς και να πραγματοποιούν ιδέες για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω και να σταδιοδρομήσω στον τομέα των νέων τεχνολογιών!

 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Διαβάστε περισσότερα

Θα χαρούμε να ακούσουμε και τη δική σου ιστορία!

Εγγράψου στο δίκτυο αποφοίτων και στείλε μας τη δική σου ιστορία ή διάκριση

Θα χαρούμε να ακούσουμε και τη δική σου ιστορία!

Εγγράψου στο δίκτυο αποφοίτων και στείλε μας τη δική σου ιστορία ή διάκριση