Ο κ. Πουλίδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1980-1985) και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Science in Electrical & Computer Engineering) από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ (1987).

Ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 1988 ως Σύμβουλος και εντάχθηκε στο δυναμικό της ΙΒΜ το 1990 ως Τεχνικός Σύμβουλος στην Διεύθυνση Πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην ΙΒΜ, διετέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων για τους UNIX Servers και τα Δικτυακά Προϊόντα της ΙΒΜ, Διευθυντής του Τομέα Συστημάτων & Τεχνολογίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, Διευθυντής Πωλήσεων Ιδιωτικού Τομέα και από το 2005 ως το 2010 Διευθυντής (Executive Director) του Τομέα Υπηρεσιών της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ανέλαβε το ρόλο του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2011.  Το 2019 και 2020, επιπρόσθετα του ρόλου του ως CEO της ΙΒΜ για Ελλάδα & Κύπρο, ανέλαβε το ρόλο του Vice President, ΙΒΜ Enterprise & Commercial Business για Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Επίσης, είναι μέλος της Ηγετικής Ομάδας της ΙΒΜ Νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Πουλίδας είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογιών Πληροφορικής του Ελληνο-Aμερικανικού Επιμελητηρίου και Γενικός Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), καθώς και μέλος διαφόρων επιτροπών και φορέων στον Τομέα της Πληροφορικής.

Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Πουλίδα , που μας παραχώρησε για τη στήλη των διακεκριμένων απόφοιτων του κοινωνικού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών:

  1. Στο πλαίσιο σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, πώς βλέπετε την ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου των απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πατρών?

Σ.Π.: Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της σύνδεσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την κοινωνία και την διατήρηση της σχέσης με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου που δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών θα βοηθήσει παράλληλα στην επιλογή και υλοποίηση στρατηγικών κατευθύνσεων για  την εναρμόνιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της αγοράς για την πληρέστερη  κάλυψη των αναγκών της οικονομίας σε θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα σήμερα, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, η χρήση των κοινωνικών δικτύων για τη δημιουργία «ψηφιακών» κοινοτήτων αποφοίτων αναδεικνύει το ρόλο που τα πανεπιστήμια καλούνται να επιτελέσουν στην κοινωνία.

  1. Θα προτρέπατε κάποιον νέο απόφοιτο να εγγραφεί? Και αν ναι, για ποιους λόγους?

Σ.Π.: Αδιαμφισβήτητα, καθώς η εκπαιδευτική και φοιτητική εμπειρία που όλοι βιώσαμε σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δόμησε σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική μας ικανότητα και κατάρτιση και μας εφοδίασε με εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά στην μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία, όπως η επιδίωξη ουσιαστικής προσφοράς στην οικονομία της χώρας, η εμπιστοσύνη σε κάθε σχέση που δημιουργούμε είτε αφορά σε συνεργάτες μας και πελάτες μας είτε σε εργαζόμενους – δηλαδή, την κοινωνία στο σύνολό της.

  1. Μιλήστε μας για τη σπουδαία επαγγελματική σας διαδρομή?

Σ.Π.: Με απόλυτη σιγουριά θα έλεγα ότι η φοίτησή μου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών αποτέλεσε το θεμέλιο της επαγγελματικής μου εξέλιξης. Μετά την αποφοίτησή μου (τον Ιούλιο του 1985), συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), όπου εκτός από το μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στον Τομέα Electrical & Computer Engineering, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε Ερευνητικά Προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη αλγορίθμων για την βελτιστοποίηση κατανεμημένων υπολογιστικών συστημάτων. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, ξεκίνησα στις αρχές του 1988, την επαγγελματική μου δραστηριότητα σαν Σύμβουλος σε R&D προγράμματα και τον Φεβρουάριο του 1990 μετακινήθηκα στην ΙΒΜ Ελλάδος, όπου ξεκίνησα την καριέρα μου σαν Τεχνικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Πωλήσεων.

Η πορεία μου στην ΙΒΜ έμελλε να είναι μακρόχρονη αναλαμβάνοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους ευθύνης. Στους ρόλους που ανέλαβα περιλαμβάνονται αυτοί του Διευθυντή του Τομέα των UNIX & Networking προϊόντων της ΙΒΜ, του Διευθυντή του Τομέα Συστημάτων & Τεχνολογίας για την Ελλάδα και την Κύπρο και του Διευθυντή Πωλήσεων Ιδιωτικού Τομέα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 2005 ως το 2010 διετέλεσα Ανώτερος Διευθυντής (Executive Director) του Τομέα Υπηρεσιών της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβα τον ρόλο του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, ένα ρόλο που έχω μέχρι και σήμερα. Κατά τα έτη 2019 και 2020, επιπρόσθετα του ρόλου μου ως CEO της ΙΒΜ για Ελλάδα & Κύπρο, ανέλαβα το ρόλο του Vice President, ΙΒΜ Europe έχοντας την ευθύνη του business της ΙΒΜ στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Από το 2010 είμαι μέλος της Ηγετικής Ομάδας της ΙΒΜ Νότιας Ευρώπης.

Όλα αυτά τα χρόνια είχα την ευκαιρία να διατελέσω μέλος διαφόρων επιτροπών και φορέων στον Τομέα της Πληροφορικής. Είμαι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογιών Πληροφορικής του Ελληνο-Aμερικανικού Επιμελητηρίου και Γενικός Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

  1. Πώς διαχειριστήκατε πιθανές δυσκολίες και εμπόδια στο διάβα σας και ποιο το μήνυμά σας για τους νεότερους που κυνηγούν το όνειρό τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σ.Π.: Καταρχήν θα ήθελα να προτρέψω τους νεότερους να κυνηγήσουν το όνειρό τους με πίστη στις δυνατότητές τους και στις ευκαιρίες που σίγουρα θα έχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός της χώρας. Παρότι θα τους συμβούλευα να εξαντλήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν εκπαιδευτική και ίσως επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικότατης Οικονομικής Ανάπτυξης που δίνει πολλές και καλές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη χώρα και ιδιαίτερα στους τεχνολογικούς τομείς. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα σημαντικότατο κενό στην κάλυψη ποιοτικών εξειδικευμένων θέσεων εργασίας σε αντικείμενα που σχετίζονται με τον ταχύτατα εξελισσόμενο Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας. Θεωρώ δεδομένο ότι κάθε εργαζόμενος θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και δυσκολίες στη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας. Η συνεχής επένδυση σε δεξιότητες που είναι σε υψηλή ζήτηση, η παράλληλη ανάπτυξη soft skills, η σταθερότητα στις επαγγελματικές επιλογές, η πίστη στις ικανότητές του, η διορατικότητα, η επιμονή και υπομονή αποτελούν τα βασικά στοιχεία της συνταγής για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Ανέλαβα τον ρόλο του CEO στην ΙΒΜ Ελλάδος ακριβώς τη στιγμή που η χώρα μας έμπαινε σε μια μακρά και πρωτόγνωρη περίοδο οικονομικής κρίσης, της οποίας η επίπτωση στην εγχώρια αγορά πληροφορικής ήταν δραματική. Μαζί με τους συνεργάτες μου εκτελέσαμε ένα καινοτόμο πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης που βασίστηκε στην πίστη ότι κάθε κρίση μπορεί να αναδειχθεί σε ευκαιρία και στη δέσμευση όλων των εργαζομένων στην εταιρεία να συνεργαστούν για την επιτυχία του πλάνου μας. Καταφέραμε μέσα σε αυτή την περίοδο της κρίσης να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της αγοράς και της χώρας και να επιτύχουμε συνεχή και ισχυρή αύξηση της δραστηριότητας μας και του αριθμού των εργαζομένων μας. Χρειάζεται καθαρό μυαλό στην λήψη αποφάσεων, τόλμη και δεκτικότητα στις προκλήσεις και κυρίως προσωπική δέσμευση και διάθεση για συνεργασία, ώστε να μετατρέψουμε κάθε εμπόδιο σε μια νέα ευκαιρία. Πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να βγούμε από αυτό που ονομάζουμε “comfort zone” και να αποδεχθούμε ότι η επιτυχία και η επανάπαυση δεν συνδυάζονται.

  1. Αγαπημένες φοιτητικές συνήθειες που είχατε στην Πάτρα? Ποιες εικόνες σας έρχονται στο μυαλό όταν διαβάζετε ή συζητάτε για το Πανεπιστήμιο Πατρών?

Σ.Π.: Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών (το 1980) όταν ακόμα στο campus στο Ρίο υπήρχαν λίγα κτήρια. Το Κτήριο Α και το Κτήριο Β είναι η εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό. Η καθημερινή μετακίνηση από την πόλη στο Ρίο, το μεσημεριανό φαγητό (κάποιες μέρες) στα φοιτητικά στέκια στο Ρίο, τα κλασσικά μέρη στην πόλη της Πάτρας (τα Ψηλά Αλώνια, η Πλατεία Όλγας, η οδός Αγίου Νικολάου, η παραλία στον Πελεκάνο) δημιουργούν, νομίζω, νοσταλγικές εικόνες σε κάθε φοιτητή που έζησε την εμπειρία της πόλης. Τα χρόνια της φοίτησής μου (1980-1985) ήταν για το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα για την Πολυτεχνική Σχολή μια περίοδος σημαντικής ανάπτυξης τόσο σε διδακτικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Πολλοί από τους συμφοιτητές μου συμμετείχαμε στην προσπάθεια που έγινε εκείνη την εποχή, που νομίζω άνοιξε σημαντικές ευκαιρίες τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για εμάς τους ίδιους. Η εξαιρετική φήμη που συνόδευε το διδακτικό προσωπικό, τα διαπιστευτήρια των αποφοίτων προηγούμενων ετών και το πρόγραμμα σπουδών δημιούργησε εκείνη την εποχή μια ροή αποφοίτων του Πανεπιστημίου σε υψηλού επιπέδου Πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως ΗΠΑ και Αγγλία) για μεταπτυχιακές σπουδές με όρους που ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Γενικότερα η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της γενιάς μου, ήταν κατά τεκμήριο πολύ ικανοποιητική. Η κληρονομία των αποφοίτων περικλείει σημαντικότατη αξία για το μέλλον και θα πρέπει – στο βαθμό του εφικτού – να αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών φοιτητών του. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως προβλέπουμε σε θετικές ειδήσεις για την πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

  1. Μοιραστείτε μαζί μας ό,τι θέλετε να καταθέσετε για τα φοιτητικά σας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή όποιες άλλες σκέψεις θέλετε ενδεχομένως αναφορικά με την Επιστήμη σας.

Σ.Π.:  Η επιστήμη της πληροφορικής αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και της προόδου. Οι τεχνολογικές καινοτομίες άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο μας παρέχοντας σημαντικά οφέλη  στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην οικονομία και στην ευρύτερη κοινωνία. Η διαχρονική της αξία καθοδηγείται μέσω της επιστημονικής ανακάλυψης από δύο δυνάμεις: την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των καλύτερων μυαλών ανά τον κόσμο.

Στην ΙΒΜ, όπου έχω την τιμή να εργάζομαι για περισσότερα από 32 χρόνια, θεωρούμε καθήκον μας να επιταχύνουμε την επιστημονική πρόοδο αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής, διαμορφώνοντας  επιχειρηματικές διαδικασίες με δυνατότητα κλιμάκωσης  και αναπτύσσοντας νέα μοντέλα συνεργατικής καινοτομίας για την ευημερία της κοινωνίας. Αυτά ακριβώς απηχούν και τις προσωπικές μου απόψεις για το πως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια όλων μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο με ευκαιρίες για όλους.

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα φοιτητικά μου χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτέλεσαν το πιο γερό θεμέλιο στην υλοποίηση των προσδοκιών μου τόσο ως επαγγελματίας του χώρου όσο και ως άνθρωπος και μέλος της κοινωνίας.

 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο κ. Πουλίδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1980-1985) και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Science in Electrical & Computer Engineering) από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ (1987).

Ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 1988 ως Σύμβουλος και εντάχθηκε στο δυναμικό της ΙΒΜ το 1990 ως Τεχνικός Σύμβουλος στην Διεύθυνση Πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην ΙΒΜ, διετέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων για τους UNIX Servers και τα Δικτυακά Προϊόντα της ΙΒΜ, Διευθυντής του Τομέα Συστημάτων & Τεχνολογίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, Διευθυντής Πωλήσεων Ιδιωτικού Τομέα και από το 2005 ως το 2010 Διευθυντής (Executive Director) του Τομέα Υπηρεσιών της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ανέλαβε το ρόλο του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2011.  Το 2019 και 2020, επιπρόσθετα του ρόλου του ως CEO της ΙΒΜ για Ελλάδα & Κύπρο, ανέλαβε το ρόλο του Vice President, ΙΒΜ Enterprise & Commercial Business για Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Επίσης, είναι μέλος της Ηγετικής Ομάδας της ΙΒΜ Νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Πουλίδας είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογιών Πληροφορικής του Ελληνο-Aμερικανικού Επιμελητηρίου και Γενικός Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), καθώς και μέλος διαφόρων επιτροπών και φορέων στον Τομέα της Πληροφορικής.

Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Πουλίδα , που μας παραχώρησε για τη στήλη των διακεκριμένων απόφοιτων του κοινωνικού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών:

  1. Στο πλαίσιο σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, πώς βλέπετε την ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου των απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πατρών?

Σ.Π.: Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της σύνδεσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την κοινωνία και την διατήρηση της σχέσης με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου που δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών θα βοηθήσει παράλληλα στην επιλογή και υλοποίηση στρατηγικών κατευθύνσεων για  την εναρμόνιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της αγοράς για την πληρέστερη  κάλυψη των αναγκών της οικονομίας σε θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα σήμερα, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, η χρήση των κοινωνικών δικτύων για τη δημιουργία «ψηφιακών» κοινοτήτων αποφοίτων αναδεικνύει το ρόλο που τα πανεπιστήμια καλούνται να επιτελέσουν στην κοινωνία.

  1. Θα προτρέπατε κάποιον νέο απόφοιτο να εγγραφεί? Και αν ναι, για ποιους λόγους?

Σ.Π.: Αδιαμφισβήτητα, καθώς η εκπαιδευτική και φοιτητική εμπειρία που όλοι βιώσαμε σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δόμησε σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική μας ικανότητα και κατάρτιση και μας εφοδίασε με εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά στην μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία, όπως η επιδίωξη ουσιαστικής προσφοράς στην οικονομία της χώρας, η εμπιστοσύνη σε κάθε σχέση που δημιουργούμε είτε αφορά σε συνεργάτες μας και πελάτες μας είτε σε εργαζόμενους – δηλαδή, την κοινωνία στο σύνολό της.

  1. Μιλήστε μας για τη σπουδαία επαγγελματική σας διαδρομή?

Σ.Π.: Με απόλυτη σιγουριά θα έλεγα ότι η φοίτησή μου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών αποτέλεσε το θεμέλιο της επαγγελματικής μου εξέλιξης. Μετά την αποφοίτησή μου (τον Ιούλιο του 1985), συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), όπου εκτός από το μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στον Τομέα Electrical & Computer Engineering, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε Ερευνητικά Προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη αλγορίθμων για την βελτιστοποίηση κατανεμημένων υπολογιστικών συστημάτων. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, ξεκίνησα στις αρχές του 1988, την επαγγελματική μου δραστηριότητα σαν Σύμβουλος σε R&D προγράμματα και τον Φεβρουάριο του 1990 μετακινήθηκα στην ΙΒΜ Ελλάδος, όπου ξεκίνησα την καριέρα μου σαν Τεχνικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Πωλήσεων.

Η πορεία μου στην ΙΒΜ έμελλε να είναι μακρόχρονη αναλαμβάνοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους ευθύνης. Στους ρόλους που ανέλαβα περιλαμβάνονται αυτοί του Διευθυντή του Τομέα των UNIX & Networking προϊόντων της ΙΒΜ, του Διευθυντή του Τομέα Συστημάτων & Τεχνολογίας για την Ελλάδα και την Κύπρο και του Διευθυντή Πωλήσεων Ιδιωτικού Τομέα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 2005 ως το 2010 διετέλεσα Ανώτερος Διευθυντής (Executive Director) του Τομέα Υπηρεσιών της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβα τον ρόλο του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, ένα ρόλο που έχω μέχρι και σήμερα. Κατά τα έτη 2019 και 2020, επιπρόσθετα του ρόλου μου ως CEO της ΙΒΜ για Ελλάδα & Κύπρο, ανέλαβα το ρόλο του Vice President, ΙΒΜ Europe έχοντας την ευθύνη του business της ΙΒΜ στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Από το 2010 είμαι μέλος της Ηγετικής Ομάδας της ΙΒΜ Νότιας Ευρώπης.

Όλα αυτά τα χρόνια είχα την ευκαιρία να διατελέσω μέλος διαφόρων επιτροπών και φορέων στον Τομέα της Πληροφορικής. Είμαι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογιών Πληροφορικής του Ελληνο-Aμερικανικού Επιμελητηρίου και Γενικός Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

  1. Πώς διαχειριστήκατε πιθανές δυσκολίες και εμπόδια στο διάβα σας και ποιο το μήνυμά σας για τους νεότερους που κυνηγούν το όνειρό τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σ.Π.: Καταρχήν θα ήθελα να προτρέψω τους νεότερους να κυνηγήσουν το όνειρό τους με πίστη στις δυνατότητές τους και στις ευκαιρίες που σίγουρα θα έχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός της χώρας. Παρότι θα τους συμβούλευα να εξαντλήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν εκπαιδευτική και ίσως επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικότατης Οικονομικής Ανάπτυξης που δίνει πολλές και καλές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη χώρα και ιδιαίτερα στους τεχνολογικούς τομείς. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα σημαντικότατο κενό στην κάλυψη ποιοτικών εξειδικευμένων θέσεων εργασίας σε αντικείμενα που σχετίζονται με τον ταχύτατα εξελισσόμενο Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας. Θεωρώ δεδομένο ότι κάθε εργαζόμενος θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και δυσκολίες στη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας. Η συνεχής επένδυση σε δεξιότητες που είναι σε υψηλή ζήτηση, η παράλληλη ανάπτυξη soft skills, η σταθερότητα στις επαγγελματικές επιλογές, η πίστη στις ικανότητές του, η διορατικότητα, η επιμονή και υπομονή αποτελούν τα βασικά στοιχεία της συνταγής για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Ανέλαβα τον ρόλο του CEO στην ΙΒΜ Ελλάδος ακριβώς τη στιγμή που η χώρα μας έμπαινε σε μια μακρά και πρωτόγνωρη περίοδο οικονομικής κρίσης, της οποίας η επίπτωση στην εγχώρια αγορά πληροφορικής ήταν δραματική. Μαζί με τους συνεργάτες μου εκτελέσαμε ένα καινοτόμο πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης που βασίστηκε στην πίστη ότι κάθε κρίση μπορεί να αναδειχθεί σε ευκαιρία και στη δέσμευση όλων των εργαζομένων στην εταιρεία να συνεργαστούν για την επιτυχία του πλάνου μας. Καταφέραμε μέσα σε αυτή την περίοδο της κρίσης να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της αγοράς και της χώρας και να επιτύχουμε συνεχή και ισχυρή αύξηση της δραστηριότητας μας και του αριθμού των εργαζομένων μας. Χρειάζεται καθαρό μυαλό στην λήψη αποφάσεων, τόλμη και δεκτικότητα στις προκλήσεις και κυρίως προσωπική δέσμευση και διάθεση για συνεργασία, ώστε να μετατρέψουμε κάθε εμπόδιο σε μια νέα ευκαιρία. Πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να βγούμε από αυτό που ονομάζουμε “comfort zone” και να αποδεχθούμε ότι η επιτυχία και η επανάπαυση δεν συνδυάζονται.

  1. Αγαπημένες φοιτητικές συνήθειες που είχατε στην Πάτρα? Ποιες εικόνες σας έρχονται στο μυαλό όταν διαβάζετε ή συζητάτε για το Πανεπιστήμιο Πατρών?

Σ.Π.: Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών (το 1980) όταν ακόμα στο campus στο Ρίο υπήρχαν λίγα κτήρια. Το Κτήριο Α και το Κτήριο Β είναι η εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό. Η καθημερινή μετακίνηση από την πόλη στο Ρίο, το μεσημεριανό φαγητό (κάποιες μέρες) στα φοιτητικά στέκια στο Ρίο, τα κλασσικά μέρη στην πόλη της Πάτρας (τα Ψηλά Αλώνια, η Πλατεία Όλγας, η οδός Αγίου Νικολάου, η παραλία στον Πελεκάνο) δημιουργούν, νομίζω, νοσταλγικές εικόνες σε κάθε φοιτητή που έζησε την εμπειρία της πόλης. Τα χρόνια της φοίτησής μου (1980-1985) ήταν για το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα για την Πολυτεχνική Σχολή μια περίοδος σημαντικής ανάπτυξης τόσο σε διδακτικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Πολλοί από τους συμφοιτητές μου συμμετείχαμε στην προσπάθεια που έγινε εκείνη την εποχή, που νομίζω άνοιξε σημαντικές ευκαιρίες τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για εμάς τους ίδιους. Η εξαιρετική φήμη που συνόδευε το διδακτικό προσωπικό, τα διαπιστευτήρια των αποφοίτων προηγούμενων ετών και το πρόγραμμα σπουδών δημιούργησε εκείνη την εποχή μια ροή αποφοίτων του Πανεπιστημίου σε υψηλού επιπέδου Πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως ΗΠΑ και Αγγλία) για μεταπτυχιακές σπουδές με όρους που ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Γενικότερα η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της γενιάς μου, ήταν κατά τεκμήριο πολύ ικανοποιητική. Η κληρονομία των αποφοίτων περικλείει σημαντικότατη αξία για το μέλλον και θα πρέπει – στο βαθμό του εφικτού – να αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών φοιτητών του. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως προβλέπουμε σε θετικές ειδήσεις για την πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

  1. Μοιραστείτε μαζί μας ό,τι θέλετε να καταθέσετε για τα φοιτητικά σας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή όποιες άλλες σκέψεις θέλετε ενδεχομένως αναφορικά με την Επιστήμη σας.

Σ.Π.:  Η επιστήμη της πληροφορικής αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και της προόδου. Οι τεχνολογικές καινοτομίες άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο μας παρέχοντας σημαντικά οφέλη  στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην οικονομία και στην ευρύτερη κοινωνία. Η διαχρονική της αξία καθοδηγείται μέσω της επιστημονικής ανακάλυψης από δύο δυνάμεις: την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των καλύτερων μυαλών ανά τον κόσμο.

Στην ΙΒΜ, όπου έχω την τιμή να εργάζομαι για περισσότερα από 32 χρόνια, θεωρούμε καθήκον μας να επιταχύνουμε την επιστημονική πρόοδο αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής, διαμορφώνοντας  επιχειρηματικές διαδικασίες με δυνατότητα κλιμάκωσης  και αναπτύσσοντας νέα μοντέλα συνεργατικής καινοτομίας για την ευημερία της κοινωνίας. Αυτά ακριβώς απηχούν και τις προσωπικές μου απόψεις για το πως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια όλων μας να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο με ευκαιρίες για όλους.

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα φοιτητικά μου χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτέλεσαν το πιο γερό θεμέλιο στην υλοποίηση των προσδοκιών μου τόσο ως επαγγελματίας του χώρου όσο και ως άνθρωπος και μέλος της κοινωνίας.

 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

Θα χαρούμε να ακούσουμε και τη δική σου ιστορία!

Εγγράψου στο δίκτυο αποφοίτων και στείλε μας τη δική σου ιστορία ή διάκριση

Θα χαρούμε να ακούσουμε και τη δική σου ιστορία!

Εγγράψου στο δίκτυο αποφοίτων και στείλε μας τη δική σου ιστορία ή διάκριση