Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Ρουμελιώτης είναι ανώτατο στέλεχος του δημόσιου τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Καταλαμβάνει τον βαθμό του Υποστράτηγου και είναι Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και  Νήσων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιπλέον, έχει υπηρετήσει ως Περιφερειακός Διοικητής  Π.Υ. στη  Δυτική Ελλάδα , στα Ιόνια Νησιά , ως Διοικητής  στο Νομό Αχαΐας , στο Νομό Ζακύνθου , στην 6η Ε.Μ.Α.Κ. και σε άλλες ακόμα θέσεις. Είναι απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Σχολή Ανθυποπυραγών, της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Ανωτέρων Αξιωματικών, καθώς και Εκπαιδευτής Δασικών Πυρκαγιών της Σχολής Εκπαίδευσης British Columbia Canada, ενώ έχει παρακολουθήσει συναφείς εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.

Έχει συμμετάσχει και έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό δασικών πυρκαγιών, σε μεγάλα, εκτεταμένα συμβάντα κρίσεων και παροχών βοήθειας, σεισμούς, διασώσεις σε λίμνες, ποτάμια, ορεινές τοποθεσίες κλπ. Έχει διατελέσει εκπαιδευτής σε εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας , έχει συμμετάσχει σε διάφορες ασκήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις ως ομιλητής.  Για το σύνολο της προσφοράς του στην κοινωνία, έχει τιμηθεί με βραβεία από φορείς, ιδρύματα και οργανώσεις.

Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Ρουμελιώτη , που μας παραχώρησε για τη στήλη των διακεκριμένων απόφοιτων του κοινωνικού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών:

  1. Στο πλαίσιο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών με την κοινωνία, πώς βλέπετε την πρωτοβουλία ενίσχυσης του κοινωνικού δικτύου των απόφοιτων του Ιδρύματος?

Ν.Ρ.: Προσωπικά, θεωρώ την ενέργεια αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλαδή την δημιουργία και ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου των απόφοιτων του Ιδρύματος, μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία, καθώς αναδεικνύει την εξωστρέφεια και  χάρη σε αυτήν την πλατφόρμα οι απόφοιτοι αποκτούν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα νέα του Πανεπιστημίου, να μοιραστούν επαγγελματικές  εμπειρίες, χρήσιμα άρθρα, να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους, με τους οποίους ίσως να μην έχουν κρατήσει επαφές, αλλά ακόμα και να προβούν σε συνεργασίες μαζί τους. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δυναμική του και παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους αποφοίτους του να “ξυπνήσουν” αναμνήσεις και όμορφες στιγμές από τα παλιά!

Εποχές που όλοι μας αναπολούμε …

  1. Θα προτρέπατε κάποιον απόφοιτο/η να εγγραφεί στο κοινωνικό δίκτυο των απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πατρών?

Ν.Ρ.:  Χωρίς καμία αμφιβολία! Ήδη το έχω προτείνει σε αρκετούς φίλους και παλιούς φοιτητές του Πανεπιστημίου.  Η εγγραφή μου στο κοινωνικό δίκτυο των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, μόλις δηλαδή πληροφορήθηκα για την ύπαρξη του. Το θεώρησα μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και έτσι δημιούργησα κατευθείαν τον προσωπικό μου λογαριασμό. Πραγματοποιώντας μια μικρή περιήγηση στην πλατφόρμα διαπίστωσα ότι σου προσφέρει πολλές δυνατότητες, ως πτυχιούχος πλέον, για επικοινωνία, πληροφόρηση και προσωπική ανάπτυξη.

  1. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στο Πανεπιστήμιο Πατρών είχατε πολλαπλές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τόσο εργασίας όσο και οικογένειας. Πώς καταφέρατε να ισορροπήσετε επιτυχώς τις σπουδές σας μεταξύ των υπολοίπων καθηκόντων?

Ν.Ρ.: Το διάστημα των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερο, καθώς οι υπηρεσιακές μου υποχρεώσεις αρχικά, η δημιουργία οικογένειας λίγο αργότερα και η πολυπλοκότητα του αντικειμένου των Οικονομικών Επιστημών, συνέβαλαν στην δημιουργία μίας απαιτητικής καθημερινότητας. Η εργασία, σίγουρα μου δέσμευε μεγάλο μέρος της ημέρας, καθώς απαιτεί μεγάλη  υπευθυνότητα και εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα όσο ανέβαινα στην ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι ευθύνες και ο απαιτούμενος χρόνος αυξανόταν. Προσπαθούσα όμως με κάθε τρόπο, όσο ήταν εφικτό, να την συνδυάσω με ευχάριστες οικογενειακές στιγμές και όσο μου επιτρεπόταν με μελέτη για την απόκτηση του πτυχίου , το οποίο επιθυμούσα πολύ. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αποτέλεσε  το γεγονός, ότι δεν είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω αρκετές από τις παραδόσεις των μαθημάτων. Σαφώς υπήρχαν περίοδοι, κατά τις οποίες δεν μπορούσα να συνδυάσω και τους τρεις αυτούς τομείς της ζωής μου ταυτόχρονα, δεν κρύβω και μια μικρή απογοήτευση όταν ήρθα αντιμέτωπος με τα πιο απαιτητικά μαθήματα των τελευταίων ετών,  όμως αυτό με έκανε να καταβάλλω μεγαλύτερη προσπάθεια καθημερινά, ώστε να αποκτήσω την κατάλληλη ισορροπία. Επιπρόσθετα, αυτή η κατάσταση, με βοήθησε να εκτιμήσω περισσότερο την απόκτηση του πτυχίου μου. Άλλωστε, να μη ξεχνάμε   « τα αγαθά κόποις κτώνται ».

  1. Ως Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας σκέψεις σας σχετικά με την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί κάθε καλοκαίρι με τα πύρινα μέτωπα να απλώνονται στη χώρα. Η κλιματική κρίση ή το ανθρώπινο χέρι είναι η κύρια αίτια αυτών των περιβαλλοντικών καταστροφών?

Ν.Ρ.: Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα, η οποία μας αφορά όλους. Επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον, τις κοινωνίες και τη ζωή μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και συχνότερα, όλο και πιο έντονα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής, αφού όλοι μας έχουμε βιώσει τις συνέπειες που αυτή φέρνει. Εδώ και αρκετά χρόνια οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα μεσογειακά κλίματα. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαμε μάρτυρες των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.  Το ξηρό περιβάλλον  σε συνδυασμό με τις ακραίες ατμοσφαιρικές συνθήκες που δημιουργούνται, επηρεάζουν την καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα την γρήγορη και μεγάλη εξάπλωση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται. Η περιοχή μας βιώνει ήδη πιο εκτεταμένα, συχνά και έντονα κύματα καύσωνα, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Τα φαινόμενα αυτά αναμένονται να συνεχιστούν.  Δυστυχώς , είναι διαπιστωμένο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των καταστροφών οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια! Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε. Να δουλέψουμε συλλογικά τόσο σε κρατικό επίπεδο, οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς μεταξύ μας, όσο και οι πολίτες από την μεριά τους με ατομική ευθύνη και ευαισθησία.

  1. Βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου. Οι εξορμήσεις στη φύση όλο και πυκνώνουν. Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες σας που θα συντελούσαν στην πρόληψη και προστασία κάθε φυσικού περιβάλλοντος καθώς επίσης σε περίπτωση πυρκαγιάς (που βεβαίως απευχόμαστε) πώς πρέπει να αντιδράσουμε?

Ν.Ρ.: Βρισκόμαστε στη μέση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ενώ έχουμε ήδη σημαντικές  πυρκαγιές. Οι θερμοκρασίες παρουσιάζονται αρκετά υψηλές με αποτέλεσμα να έχουμε ξηρή καύσιμη ύλη , η οποία ευνοεί την έναρξη και την εξάπλωση πυρκαγιών, πράγμα το οποίο θα επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού. Καθώς οι πολίτες επιθυμούν όλο και περισσότερο τις εξορμήσεις στην φύση αυτήν την περίοδο, οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν ενέργειες έναρξης τυχόν πυρκαγιάς. Για κανένα λόγο δεν πρέπει κάποιος να ανάψει φωτιά στην ύπαιθρο. Επιπρόσθετα, δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και απορρίμματα σε δασικό περιβάλλον, δεν κάνουμε χρήση εστιών μαγειρέματος (τύπου Barbeque) εντός δασών και γενικώς δεν χρησιμοποιούμε εργαλεία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρέχοντας με ψυχραιμία τις απαραίτητες πληροφορίες που θα μας ζητηθούν και ακολουθούμε τις οδηγίες , οι οποίες θα μας δοθούν από τις αρμόδιες αρχές όσο αφορά την απομάκρυνση μας σε ασφαλές περιβάλλον. Όσον αφορά τα σπίτια μας , τα οποία μπορεί να έχουμε στο χωριό ή σε ζώνη μίξης δάσους-οικισμών, φροντίζουμε να είναι καθαρά τα οικόπεδα μας. Πιο λεπτομερείς οδηγίες μπορούμε να αναζητήσουμε στο site του Πυροσβεστικού Σώματος ή της Πολιτικής Προστασίας.

  1. Μοιραστείτε μαζί μας ό,τι θέλετε να καταθέσετε για τα φοιτητικά σας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή όποιες άλλες σκέψεις θέλετε ενδεχομένως αναφορικά με την Επιστήμη σας.

Ν.Ρ.:  Η φοίτησή  μου στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών  ήρθε μετά την αποφοίτησή μου από την Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ,  εργαζόμουν δηλαδή ως Αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα. Διαφορετικός  βέβαια ο τρόπος λειτουργίας απ’ ότι είχα συνηθίσει στην πρώτη μου Σχολή,  όπως  και οι απαιτήσεις. Αποτέλεσε μια πρόκληση για μένα από την πρώτη στιγμή, η οποία μου δημιούργησε μία μεγάλη διάθεση να προχωρήσω, ενώ παράλληλα το αντικείμενο του Τμήματος, μου ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Λόγω της φύσης της εργασίας μου, δεν ήταν εύκολο να παρακολουθώ όσο θα ήθελα κάποιους πραγματικά  εξαίρετους καθηγητές. Αρκετά μικρότεροί συμφοιτητές μου, με βοηθούσαν  με σημειώσεις , ενώ παράλληλα εφαρμόσθηκε και το e-learning. Κάποιες υπηρεσιακές μετακινήσεις και μεταθέσεις, αλλά και οι «θερμές» αντιπυρικές περίοδοι,  σε συνδυασμό με τη δημιουργία οικογένειας, άλλαξαν για κάποιο διάστημα τις προτεραιότητές μου. Βάζοντας όμως προσωπικό στοίχημα, ως Διοικητής στην 6η Ε.Μ.Α.Κ. το διάστημα εκείνο, σε μία αξέχαστη πραγματικά στιγμή της ζωής μου, ορκίστηκα μπροστά στην οικογένεια και τα παιδιά μου σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πατρών , για το οποίο είμαι και υπερήφανος  ως πατρινός.

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο κ. Ρουμελιώτης είναι ανώτατο στέλεχος του δημόσιου τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Καταλαμβάνει τον βαθμό του Υποστράτηγου και είναι Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και  Νήσων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιπλέον, έχει υπηρετήσει ως Περιφερειακός Διοικητής  Π.Υ. στη  Δυτική Ελλάδα , στα Ιόνια Νησιά , ως Διοικητής  στο Νομό Αχαΐας , στο Νομό Ζακύνθου , στην 6η Ε.Μ.Α.Κ. και σε άλλες ακόμα θέσεις. Είναι απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Σχολή Ανθυποπυραγών, της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Ανωτέρων Αξιωματικών, καθώς και Εκπαιδευτής Δασικών Πυρκαγιών της Σχολής Εκπαίδευσης British Columbia Canada, ενώ έχει παρακολουθήσει συναφείς εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.

Έχει συμμετάσχει και έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό δασικών πυρκαγιών, σε μεγάλα, εκτεταμένα συμβάντα κρίσεων και παροχών βοήθειας, σεισμούς, διασώσεις σε λίμνες, ποτάμια, ορεινές τοποθεσίες κλπ. Έχει διατελέσει εκπαιδευτής σε εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας , έχει συμμετάσχει σε διάφορες ασκήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις ως ομιλητής.  Για το σύνολο της προσφοράς του στην κοινωνία, έχει τιμηθεί με βραβεία από φορείς, ιδρύματα και οργανώσεις.

Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Ρουμελιώτη , που μας παραχώρησε για τη στήλη των διακεκριμένων απόφοιτων του κοινωνικού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών:

  1. Στο πλαίσιο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών με την κοινωνία, πώς βλέπετε την πρωτοβουλία ενίσχυσης του κοινωνικού δικτύου των απόφοιτων του Ιδρύματος?

Ν.Ρ.: Προσωπικά, θεωρώ την ενέργεια αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλαδή την δημιουργία και ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου των απόφοιτων του Ιδρύματος, μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία, καθώς αναδεικνύει την εξωστρέφεια και  χάρη σε αυτήν την πλατφόρμα οι απόφοιτοι αποκτούν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα νέα του Πανεπιστημίου, να μοιραστούν επαγγελματικές  εμπειρίες, χρήσιμα άρθρα, να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους, με τους οποίους ίσως να μην έχουν κρατήσει επαφές, αλλά ακόμα και να προβούν σε συνεργασίες μαζί τους. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δυναμική του και παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους αποφοίτους του να “ξυπνήσουν” αναμνήσεις και όμορφες στιγμές από τα παλιά!

Εποχές που όλοι μας αναπολούμε …

  1. Θα προτρέπατε κάποιον απόφοιτο/η να εγγραφεί στο κοινωνικό δίκτυο των απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πατρών?

Ν.Ρ.:  Χωρίς καμία αμφιβολία! Ήδη το έχω προτείνει σε αρκετούς φίλους και παλιούς φοιτητές του Πανεπιστημίου.  Η εγγραφή μου στο κοινωνικό δίκτυο των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, μόλις δηλαδή πληροφορήθηκα για την ύπαρξη του. Το θεώρησα μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και έτσι δημιούργησα κατευθείαν τον προσωπικό μου λογαριασμό. Πραγματοποιώντας μια μικρή περιήγηση στην πλατφόρμα διαπίστωσα ότι σου προσφέρει πολλές δυνατότητες, ως πτυχιούχος πλέον, για επικοινωνία, πληροφόρηση και προσωπική ανάπτυξη.

  1. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στο Πανεπιστήμιο Πατρών είχατε πολλαπλές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τόσο εργασίας όσο και οικογένειας. Πώς καταφέρατε να ισορροπήσετε επιτυχώς τις σπουδές σας μεταξύ των υπολοίπων καθηκόντων?

Ν.Ρ.: Το διάστημα των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερο, καθώς οι υπηρεσιακές μου υποχρεώσεις αρχικά, η δημιουργία οικογένειας λίγο αργότερα και η πολυπλοκότητα του αντικειμένου των Οικονομικών Επιστημών, συνέβαλαν στην δημιουργία μίας απαιτητικής καθημερινότητας. Η εργασία, σίγουρα μου δέσμευε μεγάλο μέρος της ημέρας, καθώς απαιτεί μεγάλη  υπευθυνότητα και εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα όσο ανέβαινα στην ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι ευθύνες και ο απαιτούμενος χρόνος αυξανόταν. Προσπαθούσα όμως με κάθε τρόπο, όσο ήταν εφικτό, να την συνδυάσω με ευχάριστες οικογενειακές στιγμές και όσο μου επιτρεπόταν με μελέτη για την απόκτηση του πτυχίου , το οποίο επιθυμούσα πολύ. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αποτέλεσε  το γεγονός, ότι δεν είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω αρκετές από τις παραδόσεις των μαθημάτων. Σαφώς υπήρχαν περίοδοι, κατά τις οποίες δεν μπορούσα να συνδυάσω και τους τρεις αυτούς τομείς της ζωής μου ταυτόχρονα, δεν κρύβω και μια μικρή απογοήτευση όταν ήρθα αντιμέτωπος με τα πιο απαιτητικά μαθήματα των τελευταίων ετών,  όμως αυτό με έκανε να καταβάλλω μεγαλύτερη προσπάθεια καθημερινά, ώστε να αποκτήσω την κατάλληλη ισορροπία. Επιπρόσθετα, αυτή η κατάσταση, με βοήθησε να εκτιμήσω περισσότερο την απόκτηση του πτυχίου μου. Άλλωστε, να μη ξεχνάμε   « τα αγαθά κόποις κτώνται ».

  1. Ως Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας σκέψεις σας σχετικά με την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί κάθε καλοκαίρι με τα πύρινα μέτωπα να απλώνονται στη χώρα. Η κλιματική κρίση ή το ανθρώπινο χέρι είναι η κύρια αίτια αυτών των περιβαλλοντικών καταστροφών?

Ν.Ρ.: Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα, η οποία μας αφορά όλους. Επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον, τις κοινωνίες και τη ζωή μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και συχνότερα, όλο και πιο έντονα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής, αφού όλοι μας έχουμε βιώσει τις συνέπειες που αυτή φέρνει. Εδώ και αρκετά χρόνια οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα μεσογειακά κλίματα. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαμε μάρτυρες των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.  Το ξηρό περιβάλλον  σε συνδυασμό με τις ακραίες ατμοσφαιρικές συνθήκες που δημιουργούνται, επηρεάζουν την καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα την γρήγορη και μεγάλη εξάπλωση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται. Η περιοχή μας βιώνει ήδη πιο εκτεταμένα, συχνά και έντονα κύματα καύσωνα, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Τα φαινόμενα αυτά αναμένονται να συνεχιστούν.  Δυστυχώς , είναι διαπιστωμένο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των καταστροφών οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια! Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε. Να δουλέψουμε συλλογικά τόσο σε κρατικό επίπεδο, οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς μεταξύ μας, όσο και οι πολίτες από την μεριά τους με ατομική ευθύνη και ευαισθησία.

  1. Βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου. Οι εξορμήσεις στη φύση όλο και πυκνώνουν. Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες σας που θα συντελούσαν στην πρόληψη και προστασία κάθε φυσικού περιβάλλοντος καθώς επίσης σε περίπτωση πυρκαγιάς (που βεβαίως απευχόμαστε) πώς πρέπει να αντιδράσουμε?

Ν.Ρ.: Βρισκόμαστε στη μέση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ενώ έχουμε ήδη σημαντικές  πυρκαγιές. Οι θερμοκρασίες παρουσιάζονται αρκετά υψηλές με αποτέλεσμα να έχουμε ξηρή καύσιμη ύλη , η οποία ευνοεί την έναρξη και την εξάπλωση πυρκαγιών, πράγμα το οποίο θα επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού. Καθώς οι πολίτες επιθυμούν όλο και περισσότερο τις εξορμήσεις στην φύση αυτήν την περίοδο, οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν ενέργειες έναρξης τυχόν πυρκαγιάς. Για κανένα λόγο δεν πρέπει κάποιος να ανάψει φωτιά στην ύπαιθρο. Επιπρόσθετα, δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και απορρίμματα σε δασικό περιβάλλον, δεν κάνουμε χρήση εστιών μαγειρέματος (τύπου Barbeque) εντός δασών και γενικώς δεν χρησιμοποιούμε εργαλεία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρέχοντας με ψυχραιμία τις απαραίτητες πληροφορίες που θα μας ζητηθούν και ακολουθούμε τις οδηγίες , οι οποίες θα μας δοθούν από τις αρμόδιες αρχές όσο αφορά την απομάκρυνση μας σε ασφαλές περιβάλλον. Όσον αφορά τα σπίτια μας , τα οποία μπορεί να έχουμε στο χωριό ή σε ζώνη μίξης δάσους-οικισμών, φροντίζουμε να είναι καθαρά τα οικόπεδα μας. Πιο λεπτομερείς οδηγίες μπορούμε να αναζητήσουμε στο site του Πυροσβεστικού Σώματος ή της Πολιτικής Προστασίας.

  1. Μοιραστείτε μαζί μας ό,τι θέλετε να καταθέσετε για τα φοιτητικά σας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή όποιες άλλες σκέψεις θέλετε ενδεχομένως αναφορικά με την Επιστήμη σας.

Ν.Ρ.:  Η φοίτησή  μου στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών  ήρθε μετά την αποφοίτησή μου από την Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ,  εργαζόμουν δηλαδή ως Αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα. Διαφορετικός  βέβαια ο τρόπος λειτουργίας απ’ ότι είχα συνηθίσει στην πρώτη μου Σχολή,  όπως  και οι απαιτήσεις. Αποτέλεσε μια πρόκληση για μένα από την πρώτη στιγμή, η οποία μου δημιούργησε μία μεγάλη διάθεση να προχωρήσω, ενώ παράλληλα το αντικείμενο του Τμήματος, μου ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Λόγω της φύσης της εργασίας μου, δεν ήταν εύκολο να παρακολουθώ όσο θα ήθελα κάποιους πραγματικά  εξαίρετους καθηγητές. Αρκετά μικρότεροί συμφοιτητές μου, με βοηθούσαν  με σημειώσεις , ενώ παράλληλα εφαρμόσθηκε και το e-learning. Κάποιες υπηρεσιακές μετακινήσεις και μεταθέσεις, αλλά και οι «θερμές» αντιπυρικές περίοδοι,  σε συνδυασμό με τη δημιουργία οικογένειας, άλλαξαν για κάποιο διάστημα τις προτεραιότητές μου. Βάζοντας όμως προσωπικό στοίχημα, ως Διοικητής στην 6η Ε.Μ.Α.Κ. το διάστημα εκείνο, σε μία αξέχαστη πραγματικά στιγμή της ζωής μου, ορκίστηκα μπροστά στην οικογένεια και τα παιδιά μου σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πατρών , για το οποίο είμαι και υπερήφανος  ως πατρινός.

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

Θα χαρούμε να ακούσουμε και τη δική σου ιστορία!

Εγγράψου στο δίκτυο αποφοίτων και στείλε μας τη δική σου ιστορία ή διάκριση

Θα χαρούμε να ακούσουμε και τη δική σου ιστορία!

Εγγράψου στο δίκτυο αποφοίτων και στείλε μας τη δική σου ιστορία ή διάκριση