ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΜΑΣ «ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ή ΔΙΑΚΡΙΣΗ!»

Οι απόφοιτοί μας μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους ιστορίες, εμπειρίες, αναμνήσεις από τα φοιτητικά τους χρόνια!

Ο Δρ. Χαράλαμπος Γαλουζής, απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και νυν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη, ανακαλύπτει έναν γενετικό μηχανισμό που ελέγχει το φυλετικό διμορφισμό.

Σχεδόν σε όλο το ζωικό κόσμο αρσενικά και θηλυκά διαφέρουν στο τρόπο που φαίνονται, συμπεριφέρονται καθώς και λειτουργούν. Αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται φυλετικός διμορφισμός συναντάται ακόμα και στη προδιάθεση καθώς και την εξέλιξη αρκετών ασθενειών. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός ο διμορφισμός είναι αποτέλεσμα διαφορών στο επίπεδο της έκφρασης το γονιδίων. Τι είναι όμως αυτό που ρυθμίζει αυτές τις διαφορές έχοντας στο μυαλό μας ότι αρσενικά και θηλυκά μοιράζονται σχεδόν αυτούσια όλο τους το γονιδίωμα;

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science, ο Χ. Γαλουζής μαζί με τον B. Prud’homme βρίσκουν λύση σε αυτό το ερώτημα μελετώντας τη φρουτόμυγα. Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας το γονίδιο yellow που βρίσκεται στο Χ χρωμόσωμα της φρουτόμυγας κι επομένως, βρίσκεται σε 2 αντίγραφα στο θηλυκά (ΧΧ) και σε ένα στα αρσενικά (ΧΥ), έχει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με το αντίγραφό του και να ρυθμίζει την έκφραση του. Επομένως αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να συμβεί μόνο στα θηλυκά δίνοντας έτσι μια διαφορετική ρυθμιστική δυναμική στα γονίδια που βρίσκονται στο Χ χρωμόσωμα. Ρίχνοντας περαιτέρω φως στο μοριακό μηχανισμό, ανακάλυψαν τις αλληλουχίες του γονιδίου καθώς και μια «αρχιτεκτονική» πρωτεΐνη, που είναι απαραίτητες για αυτή τη ρύθμιση.

Η νέα αυτή μελέτη ανοίγει το δρόμο για τη μοριακή πλέον κατανόηση των φυλετικών διαφορών. Είναι νωρίς να πούμε αν ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός θα λειτουργεί στον άνθρωπο αλλά είναι αρκετά πιθανό.

Περισσότερα: https://science.sciencemag.org/content/371/6527/396