ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΜΑΣ «ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ή ΔΙΑΚΡΙΣΗ!»

Οι απόφοιτοί μας μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους ιστορίες, εμπειρίες, αναμνήσεις από τα φοιτητικά τους χρόνια!

Αγγελική Ματράκα, απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας

Πείτε μας λίγα λόγια για σας

Ονομάζομαι Αγγελική Ματράκα, κατάγομαι από την κεντρική Εύβοια και είμαι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είχα επιλέξει την κλασσική ειδίκευση. Επίσης, έχω ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό μου στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Πάτρας. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη Μουσική Παιδαγωγική και στο ΕΚΠΑ για την Ιστορία της Ευρωπαϊκής Μουσικής και τη Μουσική Ανάλυση. Επιπλέον, το 2017 είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τον Ηράκλειτο και τον Παρμενίδη σε ένα Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Σχολής Καλών Τεχνών. Με μεγάλη μου χαρά έχω ακόμη ενεργό ρόλο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς συμβάλλω εθελοντικά σε ορισμένες ομάδες του. Συγκεκριμένα, είμαι δημοσιογράφος τα τελευταία τρία περίπου χρόνια στο Up Web Tv. Μεταξύ άλλων το διάστημα αυτό είχα την τιμή με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Πανεπιστημίου να πάρω συνέντευξη από την καλλιτέχνιδα Νατάσσα Μποφίλιου. Ήταν νομίζω η πρώτη μου συνέντευξη ως δημοσιογράφος, μία μοναδική εμπειρία, από την οποία αποκόμισα πολλά. Άλλο ένα project του καναλιού στο οποίο συμμετείχα και αγαπήθηκε από το κοινό ήταν ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Θάνο Μικρούτσικο. Επίσης, αρθρογραφώ στο Περιοδικό του Πανεπιστημίου. Μία στιγμή που σίγουρα ξεχωρίζω σε αυτήν την πορεία είναι η συνέντευξη που πήρα από την αγαπημένη κυρία Μελίνα Βαμβακά, μία από τις πιο αξιόλογες ηθοποιούς της γενιάς της, καθώς επίσης από τον ταλαντούχο φοιτητή Κώστα Βασιλόπουλο, ο οποίος έχει διακριθεί μεταξύ άλλων στην αστροφωτογραφία. Ακόμη, είμαι ραδιοφωνικός παραγωγός στον Up Fm, μία ιδιαίτερα αγαπημένη συνήθεια, η οποία συντροφεύει με τον πιο δημιουργικό και υγιή τρόπο τις σπουδές μου. Χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η προσφορά μου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου είναι αυτό που μου δίνει ώθηση και δύναμη να στέκομαι στα πόδια μου και να ανταπεξέρχομαι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο και τα ενδιαφέροντά μου, μου αρέσει ιδιαιτέρως να μαθαίνω ξένες γλώσσες, ως απόρροια αυτού προς το παρόν γνωρίζω τρεις (αγγλικά, γερμανικά, σουηδικά). Κάτι μου με χαλαρώνει και με γεμίζει απίστευτα είναι, επίσης, να παίζω διάφορες μελωδίες στο πιάνο. Εξίσου σημαντικές μου αγάπες είναι το σκάκι, η συγγραφή, το θέατρο, η παρακολούθηση όπερας (θα ξεχώριζα τον Verdi, τον Bizet και τον Puccini), ο χορός και τα μαθηματικά!

Ποια ήταν τα κριτήρια και κίνητρα επιλογής της σχολής φοίτησής σας;

Ομολογώ ότι δεν δυσκολεύτηκα να φτιάξω το μηχανογραφικό μου. Είχα κατασταλάξει ότι θέλω να ασχοληθώ με τη φιλολογία. Ένας λόγος ήταν και η από τότε αγάπη μου για την ετυμολογία. Είχα συνδέσει την ετυμολογία με τη γλωσσολογία ως μαθήτρια στο μυαλό μου, γι’ αυτό και πρώτη μου σκέψη ήταν η κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, στη συνέχεια με κέρδισε λίγο περισσότερο το κλασσικό. Δεν μπορώ παρ’ όλα αυτά να παραλείψω και το ενδιαφέρον μου για τη βυζαντινή ιστορία και τη λογοτεχνία ευρύτερα.

Η καλύτερη ανάμνηση που έχετε από τις σπουδές σας

Δεν θα ήταν σωστό να ξεχωρίσω μία στιγμή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους εκείνους που υπήρξαν αρωγοί στο να έχω τόσες όμορφες αναμνήσεις. Ενδεικτικά λοιπόν θα ήθελα να αναφέρω ότι θυμάμαι όμορφα εκείνο το δεκάρι που πήρα στο μάθημα της Βυζαντινής Ιστορίας, καθώς το είχα μελετήσει πέντε φορές και τόσο χάρηκα που αμείφθηκα. Σαν να είχε λίγο μεγαλύτερη αξία για μένα εκείνη τη στιγμή από αριστεία σε άλλα μαθήματα. Επίσης, σίγουρα έχει χαραχτεί στη μνήμη μου η εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα που είχε διοργανώσει η φιλολογία και είχα την ευκαιρία να συμμετέχω. Τέλος, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω όλες αυτές τις μοναδικές στιγμές με αγαπημένα άτομα εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης που έδιναν και δίνουν νόημα καθημερινά στη ζωή μου.

Τι είναι για εσάς το Πανεπιστήμιο Πατρών;

Πολύ όμορφη και γλυκιά ερώτηση. Τόσο πολύ αγαπώ το Πανεπιστήμιο, που στενοχωριέμαι μόνο στην ιδέα ότι κάποια στιγμή θα το αποχωριστώ. Το Πανεπιστήμιο Πατρών για μένα είναι ζωή, χαρά, άπειρες αναμνήσεις, ευκαιρία για γνώσεις, κοινωνικοποίηση, εξέλιξη, βελτίωση, είναι τα πάντα. Κάθε φορά που κατεβαίνω από το αστικό και πατάω το πόδι μου στην πανεπιστημιούπολη νιώθω ότι τώρα είμαι στο δεύτερό μου σπίτι.

Ποιες είναι οι συμβουλές σας προς άλλους φοιτητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο Τμήμα σας;

Να το επιλέξουν άφοβα. Το Τμήμα Φιλολογίας, όπως και αυτό των Θεατρικών Σπουδών έχει να προσφέρει τα μέγιστα σε κάθε φοιτητή. Δύο οι συμβουλές μου ως γηραιότερη (χαχα). Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, να μελετούν όσο περισσότερο γίνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε δύσκολα να χρωστούν μαθήματα και δεύτερον να ζήσουν και να εκμεταλλευτούν κάθε ωφέλιμη ευκαιρία στο έπακρο, να κοινωνικοποιηθούν και να ανοίξουν τα φτερά τους. Αξίζει τον κόπο!!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ήθελα να έχω την υγεία μου και να είμαι σε θέση να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Με καλή διάθεση και προσπάθεια θεωρώ έρχεται η εξέλιξη όπου την επιθυμούμε.