ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΜΑΣ «ΣΤΕΙΛΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ή ΔΙΑΚΡΙΣΗ!»

Οι απόφοιτοί μας μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους ιστορίες, εμπειρίες, αναμνήσεις από τα φοιτητικά τους χρόνια!

«Αναρίθμητες είναι οι ξεχωριστές στιγμές και τα πολύτιμα ερεθίσματα που είχα ως φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) την περίοδο 2009-2013. Ένας πλούτος εμπειριών, όπως συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, χορευτικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά ταξίδια κ.ά., που με προετοίμασε ποικιλοτρόπως για ό,τι ακολούθησε. Συνήθως, λέω ότι στάθηκα απλά τυχερός. Συνειδητοποιώ όμως ότι η τύχη είναι χρήσιμη σε αυτούς που μπορούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες. Μια τέτοια μοναδική ευκαιρία ήταν η υποτροφία που μου δόθηκε από το ΠΠ για να συμμετάσχω σε ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, μια εμπειρία που άλλαξε τη μετέπειτα ζωή μου και για την οποία παραμένω μέχρι σήμερα ευγνώμων σε αυτούς που μου την προσέφεραν. Έκτοτε, ξεκίνησε από το 2013 μια συνεργασία με το Harvard, η οποία με συνόδευε σε όλα τα βήματά μου, όπως κατά τη διάρκεια του Master στο University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Και εκεί που νόμιζα ότι υπάγομαι στο νέο κύμα μετανάστευσης, μια ακόμα ευκαιρία ήρθε, ως απόρροια της πρώτης, δίνοντάς μου την «πολυτέλεια» να επιστρέψω και να δουλέψω στη χώρα μου. Έτσι, τα τελευταία έξι χρόνια εργάζομαι μόνιμα στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, πλέον ως Manager Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων, έχοντας την τιμή να δουλεύω για ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η φοιτητική μου σχέση με το ΠΠ μπορεί να ολοκληρώθηκε επισήμως το 2013, όταν ολοκλήρωσα με άριστα τις προπτυχιακές μου σπουδές, όμως η επαφή μου με αυτό το πανεπιστήμιο δεν περιορίστηκε σε αυτή σχέση. Οχτώ χρόνια μετά την αποφοίτησή μου συνεργάζομαι θεσμικά εκ μέρους του Πανεπιστημίου Harvard με το ΠΠ, και ιδιαιτέρως με το τμήμα Φιλολογίας, σχετικά με προγράμματα, υποτροφίες και άλλες ευκαιρίες για τα μέλη της κοινότητας του ΠΠ που αφορούν σε δράσεις του Harvard στην Ελλάδα.

Η αγάπη και ο θαυμασμός μου για το ελληνικό πανεπιστήμιο που σφυρηλατήθηκε όταν ήμουν προπτυχιακός φοιτητής στην Πάτρα με οδήγησε στην απόφαση να πραγματοποιήσω το διδακτορικό μου, παράλληλα με την εργασία μου, σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Έτσι, από το 2019 είμαι υποψήφιος διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διεξάγοντας έρευνα σχετικά με την πλατωνική φιλοσοφία και το αρχαίο ελληνικό δράμα της κλασικής περιόδου με έμφαση στη μελέτη του έρωτα.

Θέλω να πιστεύω ότι εντός αυτού του πλαισίου υπηρετώ την επιστήμη μου επάξια, όπως μου έμαθε το ΠΠ, και προσφέρω ανταποδοτικά πίσω στο ΠΠ με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσα να το κάνω στα είκοσι εννέα μου χρόνια. Κλείνοντας, νιώθω τυχερός που, πέρα από τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους που με δίδαξαν στην Πάτρα, είχα την ευκαιρία να μαθητεύσω δίπλα σε ξεχωριστούς συναδέλφους, τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μου, πολλοί/ές εκ των οποίων σήμερα διαπρέπουν στον τομέα τους.»

Ευάγγελος Κατσαρέλης
Manager Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων & Εκδηλώσεων
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος), Πανεπιστήμιο Harvard

Υποψήφιος Διδάκτορας Κλασικής Φιλολογίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών