ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 4 / 2019-2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΟΤΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Πάρε μέρος στην αλυσίδα – Γίνε και εσύ δότης – Street Dance Show – «Χορεύοντας για τη Ζωή»

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή σ’ έναν ασθενή με λευχαιμία, απλά δίνοντας αίμα; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γραφτείτε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, απλά δίνοντας σάλιο; Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποί μας με λευχαιμία, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, αγωνιούν καθημερινά προσπαθώντας να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη;
Κάθε χρόνο, για χιλιάδες ασθενείς μοναδική ελπίδα αποτελεί η εύρεση ενός συμβατού εθελοντή δότη που θα τους χαρίσει ζωή.  Την Παρασκευή 4  Οκτωβρίου 2019  γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, την ημέρα που όλοι μαζί λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε περισσότερους από  35.000.000  εθελοντές δότες  μυελού των οστών  παγκοσμίως, οι οποίοι δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους, ώστε μια μέρα να γίνει η λευχαιμία παρελθόν! Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών έχει καθιερωθεί από τη  Διεθνή Ένωση Δοτών Μυελού των Οστών WMDA (World Marrow Donor Association). Την ημέρα αυτή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο Ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να γίνει καθένας από εμάς μέρος αυτής της αλυσίδας ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του WMDA, διοργανώνει, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) στην Πάτρα δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών με σύνθημα: «Πάρε μέρος στην αλυσίδα – Γίνε και εσύ δότης». Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 σε συνεργασία  με τις Πολιτιστικές Ομάδες  Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) και την Ομάδα  «Will you ..Marrow me?» της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας του Παραρτήματος Πάτρας (ΕΕΦΙΕ) οργανώνουν στην Πάτρα, στη διασταύρωση της Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου και ώρα 20.00 ένα χορευτικό δρώμενο δρόμου που φέρει τον τίτλο Street Dance Show – «Χορεύοντας για τη Ζωή». Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών θα χορέψουν και θα μας ξεσηκώσουν σε ρυθμούς Latin και RnB, γιορτάζοντας μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη. Παράλληλα, εκεί, θα βρίσκονται και στελέχη, εθελοντές δράσης και φίλοι του ΚΕ∆ΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά µε το πως μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. 
Περισσότερες πληροφορίες: ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», www.xarisezoi.gr

«Robots@MET» Εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά
Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας – Πανεπιστήμιο Πατρών
Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής του Μουσείου Επιστημών & Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, Robots@MET, ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχθεί νέους μικρούς ρομποτιστές, που θα ενταχθούν και θα ακολουθήσουν το πρωτοποριακό πρόγραμμά της στον μαγικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics). Μετά από δύο δημιουργικά χρόνια δραστηριοτήτων, η αμιγώς εθελοντική δράση Robots@MET έχει εντάξει στα μέλη της περισσότερα από 70 παιδιά μικρούς ρομποτιστές (από τη Δ. Ελλάδα) και 25 προπονητές (επιστήμονες διαφορετικών και συμπληρωματικών γνωστικών αντικειμένων, φοιτητές πρωταθλητές ρομποτικής, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, δασκάλους και γονείς). Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και την κοινωνία της Δ.Ελλάδας, μεταφέροντας προς τα μικρά παιδιά, που αποτελούν τους αυριανούς επιστήμονες και το μέλλον της κοινωνίας μας, την τεχνογνωσία και την εμπειρία κατασκευής ρομποτικών συστημάτων. Μέσα από ένα πρότυπο πρόγραμμα τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, κατασκευές, δημιουργική σκέψη, επιστημονικές διαλέξεις και ομαδοσυνεργατική μάθηση. Το 2019-2020 πρόκειται να ενταχθούν ως μέλη της ομάδας του Robots@MET δεκαοκτώ νέοι μικροί ρομποτιστές (Γ’ και Δ’ Δημοτικού), που  θα επιλεγούν μετά από κλήρωση η οποία θα διεξαχθεί στο Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 14:00, παρουσία και όσων ενδιαφερομένων γονέων το επιθυμούν. Οι συναντήσεις των μικρών ρομποτιστών διεξάγονται κάθε Παρασκευή, στις 15.00-16.20 και 16.40-18.00, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το ετήσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, των 12 εβδομάδων το καθένα, με έναρξη στις 11 Οκτωβρίου 2019. Αιτήσεις για τη συμμετοχή των παιδιών (Γ’ και Δ’ Δημοτικού) γίνονται συμπληρώνοντας την Αίτηση Εγγραφής μέχρι και την Κυριακή 29/9/2019. Συνδεθείτε με τον συναρπαστικό κόσμο του Robots@MET στο https://www.facebook.com/RobotsMET/

«ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού του Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.  Στόχος παραμένει η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου  για διαρκή επιμόρφωση. Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό.Το Πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν την αίτησή τους έντυπα ή ηλεκτρονικά από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σύνδεσμο του Πανεπιστημίου Πατρών:  https://www.upatras.gr/el/node/6357. Τον συντονισμό της δράσης έχει το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Στοιχεία επικοινωνίας: 2610-996630, 2610-969046, dee@upatras.gr

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ UP WEB TV
Το Up WEB TV, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών σκοπών του Πανεπιστημίου,  έχει στόχο την αντίστοιχη ενημέρωση με ποιότητα λόγου και εικόνας. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητά εθελοντές προκειμένου να συμπληρώσει την στελέχωσή του οι οποίοι, πέρα από το μεράκι, θα ήταν επιθυμητό να διαθέτουν γνώσεις αλλά κυρίως διάθεση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν: ως δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, σκηνοθέτες, μοντέρ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την πρόθεση τους μαζί με τυχόν έγγραφα που αποδεικνύουν τις όποιες γνώσεις τους, όπως βιογραφικό σημείωμα, κάποια ενδεικτική δουλειά που έχει υλοποιηθεί, όπως φωτογραφικό υλικό ή βίντεο κα. στην διεύθυνση https://www.upnet.gr/uptv/  έως την Τρίτη 15.10.2019. Όλες οι αιτήσεις θα απαντηθούν με το πέρας της αξιολόγησης. Στους εθελοντές που θα ολοκληρώσουν τη προσφορά τους, θα δοθεί βεβαίωση.

ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους, πραγματοποιούνται οι εξής ενέργειες που αφορούν σε θέματα φοιτητικής μέριμνας:
• Σίτιση: Η υποβολή δικαιολογητικών για τη δωρεάν σίτιση έχει αρχίσει και ολοκληρώνεται στις 25.10.2019. Οι φοιτητές/φοιτήτριες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.upatras.gr/el/node/8607 που έχει ενεργοποιηθεί, δίνοντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν. Για τους εισαχθέντες φοιτητές/τριες του ακαδ. έτους 2019-20 η υποβολή των δικαιολογητικών δωρεάν σίτισης θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση εγγραφής  τους στο αντίστοιχο Τμήμα και παραλαβής των σχετικών κωδικών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επισκεφθείτε το: www.upatras.gr/el/food.
• Στέγαση: Έχει εγκριθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ η μίσθωση 132 κλινών για τη διαμονή φοιτητών σε ξενοδοχεία της περιοχής της Πάτρας. Η προθεσμία για την υποβολή νέων αιτήσεων πρωτοετών φοιτητών ακαδ. έτους 2019- 2020, για στέγαση στη Φοιτητική Εστία Πατρών (Ρίο και Κουκούλι) και  στη Φοιτητική Εστία Μεσολογγίου, λήγει την 4η Οκτωβρίου 2019. Ταυτόχρονα έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για μίσθωση 180 κλινών στις πόλεις του Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αιγίου, Αμαλιάδας και Πύργου.
• Στεγαστικό επίδομα: Για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2018-19 έχουν υποβληθεί 5.859 αιτήσεις στην ηλεκτρονική  διεύθυνση: https://stegastiko.minedu.gov.gr. Έχει αρχίσει η αξιολόγηση των αιτημάτων των φοιτητών από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας και η σταδιακή προώθησή τους προς τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών. Οι  οικονομικές καταβολές πραγματοποιούνται μετά την αποστολή του σχετικού κονδυλίου από το Υπουργείο.
• Υγειονομική Περίθαλψη – Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης: Οι δικαιούχοι φοιτητές, σύμφωνα με το ν.4452/Α’/2017, δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Για τους φοιτητές που μεταβαίνουν στο εξωτερικό (Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης) εκδίδεται από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (ΕΚΑΑ). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά: https://www.upatras.gr/el/care. 
• Ψυχολογική Στήριξη Φοιτητών: Το ειδικό γραφείο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζει τη λειτουργία του και αυτό το ακαδημαϊκό έτος. Απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας και λειτουργεί κατόπιν προγραμματισμένων συναντήσεων στο ισόγειο του Κτιρίου Α’ κάθε Παρασκευή. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές απευθύνονται για ραντεβού στο τηλ. 2610-969897.
• Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας: Το Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας λειτουργεί, από τον Οκτώβρη του 2018, καθημερινά. Εξυπηρετεί  φοιτητές που ανήκουν στις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, επαγγελματική & ακαδημαϊκή συμβουλευτική, ιατρική υποστήριξη & φυσικοθεραπεία σε φοιτητές με αναπηρία. Επίσης διαθέτει εξοπλισμό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των φοιτητών με κινητική αναπηρία και προβλήματα όρασης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου στο 2610969696 και mailστο eko@upatras.gr ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://eko.upatras.gr/

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε ενημερωτικά έντυπα, τα οποία περιέχουν πληροφορίες για τις δομές του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και για τις φοιτητικές και πολιτιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται και καλούν τους νέους φοιτητές να τις πλαισιώσουν.
• Ενημερωτικό φυλλάδιο «Info ακαδ. έτους 2019-2020» θα το βρείτε σε έντυπη μορφή στις Γραμματείες των Τμημάτων και σε ηλεκτρονική μορφή στο: https://www.upatras.gr/el/node/8630
• Περιοδικό @Up τεύχος Σεπτεμβρίου 2019 θα το βρείτε σύντομα σε έντυπη μορφή στις Γραμματείες των Τμημάτων και σε ηλεκτρονική μορφή στο: http://www.upatras.gr/el/node/8710

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ
Ο επικαιροποιημένος τηλεφωνικός κατάλογος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος περιλαμβάνει τα θεσμικά όργανα, τις Γραμματείες Τμημάτων, τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, πολιτιστικές δραστηριότητες, σχολεία της Πανεπιστημιούπολης, κ.ά, έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/tilefonikos_katalogos_ypiresion_monadon_pp.pdf

Σας υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση που έχει επέλθει μεταβολή στοιχείων (εξέλιξη, αλλαγή θέσης, τηλεφωνικών γραμμών κλπ) παρακαλείσθε οι ενδιαφερόμενοι των κατηγοριών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών Υπαλλήλων (Μονίμων και ΙΔΑΧ) όπως συμπληρώνετε και αποστέλλετε ηλεκτρονικά στα e-mail: panen@upatras.gr, nassiapap@upatras.gr, τη συνημμένη φόρμα προκειμένου να ενημερωθεί με τα ορθά στοιχεία ο ηλεκτρονικός τηλεφωνικός κατάλογος του Ιδρύματος.
Οι ενδιαφερόμενοι άλλων κατηγοριών προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακαλούνται όπως αποστέλλουν τις μεταβολές ή και διορθώσεις των στοιχείων τους απευθείας στο helpdesk@upatras.gr.

 

Πάτρα, 27 Σεπτεμβρίου 2019
Από την Πρυτανεία – Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων,
Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών