Πάτρα, 9/10/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ, ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΑΠ,  ΠΡΥΤΑΝΗ  ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Διαδοχικές συναντήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος πραγματοποίησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, με  τον  Πρόεδρο του ΕΑΠ, τον  Πρύτανη  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπροσωπείες  των δημοτικών παρατάξεων «Ώρα Πατρών» και «σπιράλ».

Τέλος  χθες μετέβη στην Αθήνα με τον Αντιπρύτανη Καθηγ. Δ. Μαντζαβίνο, όπου συναντήθηκαν με τον Προέδρο της ΕΘΑΑΕ Καθηγ. Π. Μήτκα, τον Υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας. Αντικείμενο των συναντήσεων, οι συνεργασίες,  η ενημέρωση  για τα υπάρχοντα προβλήματα του ΠανεπιστημίουΠατρών και τα μείζονα θέματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Αρχικά τον Πρύτανη επισκέφθηκαν αντιπροσωπείες  με τους  επικεφαλής  των δημοτικών παρατάξεων «Ώρα Πατρών» και «σπιράλ» κ.κ. Γ. Ρώρος και  Π. Ψωμάς. Για τα προβλήματα που προκύπτουν από την  υποστελέχωση του Πανεπιστημίου και προβλήματα των οποίων η επίλυση χρήζει της ουσιαστικής αρωγής του Δήμου Πατρέων, συζήτησε ο Πρύτανης με τις αντιπροσωπείες των δημοτικών παρατάξεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρύτανης αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν προκύψει λόγω των μειωμένων πιστώσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα οποία έχει  ήδη θέσει υπόψιν  του Δημάρχου Πατρέων  κ. Κ. Πελετίδη. Αυτά  αφορούν,  σε πρόταση του  για πολυετή παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων  του σχολικού συγκροτήματος και  του περιβάλλοντα χώρου άνω των αθλητικών εγκαταστάσεων, του βρεφονηπιακού σταθμού, και παραχώρησης αναγκαίας έκτασης για την κατασκευή οδού σύνδεσης της Γέφυρας Σελύμνου με τον κόμβο ΕΚΑΒ.

Ως αντάλλαγμα των παραχωρήσεων του Πανεπιστήμιου προς το Δήμο,  ο Πρύτανης έχει προτείνει στον Δήμαρχο Πατρέων, την απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και τέλη, σύνδεση του οδικού φωτισμού των campus  με το δίκτυο της πόλης, συντηρήσεις και αναβαθμίσεις των παραχωρημένων χώρων, καθώς και μέριμνα για την αγέλη αδέσποτων σκύλων που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου. Οι αντιπροσωπείες των εν λόγω παρατάξεων και οι επικεφαλής αυτών, δεσμεύτηκαν να αναδείξουν τα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως και κάθε πρόβλημα της Πανεπιστημιακής κοινότητας και να ζητούν την επίλυσή τους. Παράλληλα δήλωσαν πρόθυμοι  για συνεργασία στο πλαίσιο της σύζευξης  πόλης-πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο Εθιμοτυπικής Επίσκεψης επί τη αναλήψει των καθηκόντων της νέας Πρυτανικής Αρχής, επισκέφθηκε τον Πρύτανη ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, καθηγητής Οδυσσέας- Ιωάννης Ζώρας με τους αντιπρόεδρους του ΕΑΠ. Στο πλαίσιο της συνάντησης στην οποία παρευρέθησαν οι Αντιπρυτάνεις Δ. Μαντζαβίνος και Π. Δημόπουλος αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα που απασχολούν τόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών, όσο και το ΕΑΠ.

Στην Κόρινθο συνάντησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητή Αθανάσιο Κατσή. Οι δύο Πρυτάνεις συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας. Επίσης συμφώνησαν στη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί λύσεις για τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ για τη παραχώρηση χώρων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Συνάντηση στην Αθήνα με Προέδρο της ΕΘΑΑΕ  Π. Μήτκα και Υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη, του Πρύτανη  Χ. Μπούρα και του Αντιπρύτανη Δ. Μαντζαβίνου
Χθες Πέμπτη 8/10/2020  στη συνάντηση με τον Προέδρο της ΕΘΑΑΕ Καθηγητή Π. Μήτκα, τον Υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, ο Πρύτανης Καθηγητής  Χ. Μπούρας και ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Δ. Μαντζαβίνος εξέθεσαν τα προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και Ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Πατρών. Παράλληλα παρουσίασαν το χάρτη της γεωγραφικής θέσης όλων των Τμημάτων, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για τις προοπτικές κάθε Τμήματος. Επίσης  ζητήθηκαν θέσεις διδασκόντων όλων των βαθμίδων, διοικητικών υπαλλήλων και έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Στο πλαίσιο των επιπλέον  προβλημάτων  που δημιουργεί η πανδημία, ζητήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση για διδάσκοντες και προσωπικό καθαριότητας. Παρουσιάσθηκε η πρόοδος των εργασιών της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Πατρών. Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη  Επιτροπή θα εισηγηθεί στην ΕΘΑΑΕ και το Υπ. Παιδείας  την ανάπτυξη και χωροθέτηση των Τμημάτων του Πανεπιστήμιου Πατρών, με κριτήρια ακαδημαϊκότητας, διαθέσιμων ανθρωπίνων πόρων, υποδομών, δυνατότητας φοιτητικής μέριμνας και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των Τμημάτων. Ζητούμενο, η πραγμάτωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου Πανεπιστήμιου Πατρών, με υψηλού επιπέδου σπουδές, ένταση στην ερευνητική δραστηριότητα  και επικέντρωση στη  φοιτητική μέριμνα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2020-2021
  Η διαδικασία εγγραφής των νεοεισαχθέντων πρωτοετών φοιτητών είναι φέτος πλήρως ψηφιοποιημένη και δεν θα χρειασθεί οι φοιτητές να επισκεφθούν τη Γραμματεία του Τμήματός τους. Οι πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών απλά θα συνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://eggrafes.upatras.gr από την Παρασκευή 09.10.2020 έως και την Παρασκευή 16.10.2020, όπου και θα αναρτήσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους.  Μετά από τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής τους από την Γραμματεία του Τμήματός τους θα τους αποσταλούν με email τα στοιχεία των προσωπικών λογαριασμών χρήστη (username). Οι σχετικές πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία εγγραφής αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών:  https://www.upatras.gr/el/node/4712
   
 • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε ενημερωτικά έντυπα, τα οποία περιέχουν πληροφορίες για τις δομές και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και για τις δυνατότητες που προσφέρονται κατά τη διάρκεια των σπουδών.
  «Ηλεκτρονικός Ενημερωτικός Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές ακαδ. έτους 2002-2021»: https://www.upatras.gr/el/node/9490Περιοδικό @Up τεύχος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020: https://www.upatras.gr/el/node/9495
  Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά!

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο: «Μιλώντας για την Ψυχική Υγεία» που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου 2020, στις 12.00 π.μ.
Έμπειροι Επιστήμονες θα αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα για την Ψυχική Υγεία και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε απόψεις, διότι η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους. Αναλυτικές πληροφορίες για το σεμινάριο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://socialwelfare.upatras.gr/webinar-10-oktovrioy-milontas-gia-tin-p…
Η Πρόσβαση στο Σεμινάριο γίνεται μέσω του συνδέσμου: https://upatras-gr.zoom.us/meeting/register/tJUvf–oqDItGt2g9jcoPTJBkMTX…

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΑΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η 2η εθελοντική δράση για την ολοκλήρωση της περιποίησης (καθαρισμός από σκουπίδια, κλάδεμα, «ξεχορτάριασμα» του χώρου για λόγους πυρασφάλειας αλλά και καλλωπισμού) που ξεκίνησε στις 26.9.2020. Η δράση είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σημείο συνάντησης: Octagon Café, 11.00.
Η παρακάτω Επιτροπή Συντονισμού των Εθελοντικών δράσεων στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών, συγκροτήθηκε πρόσφατα με απόφαση Συγκλήτου και θα χαράξει σύντομα μαζί με τις ομάδες των φοιτητών συνεκτικές δράσεις στρατηγικά εστιασμένες στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην Πανεπιστημιούπολη και της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής.
Καθ. Π. Δημόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης
Βίκτωρ Στιβανάκης, Χημικός Μηχανικός
Καθ. Ιερόθεος Ζαχαρίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Γεώργιος Μήτσαινας, Λέκτορας, Τμήμα Βιολογίας
Σουζάνα Μπρόζντα, ΕΔΙΠ Τμήματος Χημικών Μηχανικών

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ  COVID-19
Tο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, προσαρμοζόμενο στα Πρωτόκολλα COVID-19 για τα σχολεία, για το Πανεπιστήμιο Πατρών και για τα Μουσεία, για το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για την πανδημία και όσο το επιτρέπουν οι επικρατούσες συνθήκες, προσφέρει τη δυνατότητα στις σχολικές ομάδες να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις δύο τύπων:

 • Εκπαιδευτικές δράσεις μέσω πλατφόρμας (σύγχρονη εκπαίδευση). Τέσσερις γνωστές δράσεις που υλοποιεί το Μουσείο στη μόνιμη έκθεσή του επανασχεδιάστηκαν και λειτουργούν μέσω πλατφόρμας.
 • Εκπαιδευτικές δράσεις δια ζώσης με μικρές ομάδες μαθητών και αυστηρή τήρηση μέτρων.

Το ΜΕΤ αξιολόγησε τις εκπαιδευτικές δράσεις του και προτείνει έναν αριθμό δράσεων στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα απαραίτητα Πρωτόκολλα COVID-19. Για τη συμμετοχή των σχολικών ομάδων στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΜΕΤ μέσω πλατφόρμας ή δια ζώσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με το προσωπικό του Μουσείου για ραντεβού στα τηλέφωνα 2610 996732, 969972, 969973. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΜΕΤ στη σελίδα: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Ανακύκλωση – Συλλογή του έντυπου χαρτιού στους κίτρινους κάδους της Πανεπιστημιούπολης (Ρίου)
Ο Δήμος Πατρέων,  στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις διαλογής έντυπου χαρτιού στην πηγή, ως του πλέον δόκιμου τρόπου συλλογής για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης, έχει τοποθετήσει  15 νέους  κάδους  με κίτρινο καπάκι στα παρακάτω  επιλεγμένα σημεία της Πανεπιστημιούπολης – Ρίου:

 1. Τμήμα Φαρμακευτικής – χώρος στάθμευσης κεντρικής εισόδου κτιρίου
 2. Τμήμα Ιατρικής – κεντρική είσοδος κτιρίου μεταξύ Ιατρικής και Βιβλιοθήκης
 3. Τμήμα Γεωλογίας – απέναντι από την είσοδο του κτιρίου
 4. Τμήμα Φυσικής – ΒΑ πλευρά του κτιρίου Φυσικής
 5. Τμήμα Φυσικής – μπροστά από την είσοδο του Τμήματος
 6. Συνεδριακό Κέντρο – όπισθεν του κτιρίου στο χώρο στάθμευσης
 7. Τμήμα Βιολογίας – στο άνω διάζωμα χώρου στάθμευσης στη γωνία
 8. Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας – απέναντι από την είσοδο του κτιρίου
 9. Τμήμα Οικονομικών Σπουδών – μπροστά από την είσοδο του κτιρίου
 10. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών – δίπλα στο κιόσκι
 11. Ραδιοφωνικός Σταθμός Πανεπιστημίου Πατρών – είσοδος κτιρίου Ραδιοφωνικού Σταθμού
 12. Τμήμα Επιστήμης των Υλικών – απέναντι από το κτίριο του Τμήματος
 13. Τμήμα Επιστήμης των Υλικών – κάτω από το κτίριο του Τμήματος
 14. Κτίριο Πρυτανείας (Α΄ Κτίριο) – όπισθεν του κτιρίου της Πρυτανείας
 15. Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (Κτίριο Β΄) – στην είσοδο του κτιρίου

Νέα προσπάθεια

Είναι απαραίτητη η συμβολή των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, για τη συγκέντρωση και τοποθέτηση των ανακυκλώσιμων εντύπων και χαρτιών στον πλησιέστερο κίτρινο κάδο (κι όχι πλέον στο μπλε κάδο).

Η ανακύκλωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση

 • για τον περιορισμό της κατανάλωσης πρώτων υλών
 • την εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή νέων προϊόντων
 • για τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ήδη κορεσμένους χώρους  εναπόθεσης

ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Στο πλαίσιο  ενίσχυσης της εξωστρέφειας και επικοινωνίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών διατηρεί ενεργά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την τόνωση της ενημέρωσης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των φίλων της.
Ακολουθώντας τις σελίδες σε: Facebook: Πανεπιστήμιο Πατρών-University of Patras (https://www.facebook.com/upatras), Instagram: upatras (https://www.instagram.com/upatras) και Twitter: upatras (https://twitter.com/upatras) μπορείτε να κρατάτε επαφή με όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών. 
Ενδεικτικά η σελίδα στο Facebook φιλοξενεί 15.652 ακόλουθους, στο Instagram τους 3.000, ενώ στο Twitter τους 4.000 με σημαντική αυξητική τάση σε όλα τα μέσα το τρέχων χρονικό διάστημα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΝΑΓΚΗΣ / ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ
Τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας είναι:

 • 11771, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
 • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο:6978188888) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Οι βλάβες τηλεφώνων και δικτυακών υποδομών δηλώνονται στο τηλέφωνο 6982961126 της επιφυλακής δικτύων.
 • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
 • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Κ. Καρρά, στο τηλ. 2641074127 (kokarras@upatras.gr).

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου