Πάτρα, 25/09/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ & ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΟΥ
Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή Χρήστο Μπούρα επεσκέφθησαν αυτή την εβδομάδα ο Δήμαρχος Αιγίου Δ. Καλογερόπουλος και στη συνέχεια οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Α. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σ. Λιβανός.

Αντικείμενο των συναντήσεων τους με τον Πρύτανη, η ενδελεχής ενημέρωση τους για τα υπάρχοντα προβλήματα και ειδικότερα για την κατάσταση και τις ανάγκες του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπως διαμορφώνονται στο πλαίσιο της πανδημίας. Κυρίως όμως εστίασαν στο θέμα υποστελέχωσης,  που προέκυψε με την απόφαση του Υπ. Παιδείας για την μη πλήρωση των  αναγκαίων τουλάχιστον (28) κενών θέσεων με απόδοση μόνον 12  νέων θέσεων μελών ΔΕΠ.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να κλείσει το Τμήμα που λειτουργεί στο Αίγιο μετέφερε και ο Δήμαρχος Αιγίου Δ. Καλογερόπουλος, υπογραμμίζοντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση για την περιοχή. Ο ίδιος τόνισε, ότι τάσσεται στο πλευρό του Πρυτάνεως και του Πανεπιστημίου Πατρών και ότι θα συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τόσο για την αύξηση των νέων θέσεων, όσο και στο να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κλείσει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας που εδρεύει στο Αίγιο.

Αρωγή στην επίλυση κάθε προβλήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και συμπόρευση με τον Πρύτανη για την διεκδίκηση των απαιτούμενων νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, μετέφερε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σ. Λιβανός. Παράλληλα τόνισε, πως θα διεκδικήσει να μην κλείσουν τα Τμήματα που εδρεύουν στην περιοχή του.

Την απόλυτη στήριξή τους στον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα, δήλωσαν οι βουλευτές Αχαΐας Α. Τσιγκρής και Ι. Φωτήλας. Ειδικότερα οι δύο βουλευτές υποσχέθηκαν, κάθε συμπαράσταση στον εξουσιοδοτημένο από την Σύγκλητο Πρύτανη να διεκδικήσει από το Υπ. Παιδείας νέες θέσεις που αντιστοιχούν στο 100% των αποχωρήσεων (28 θέσεις), προσαυξημένες με επιπλέον αριθμό θέσεων που θα καλύψουν τα κενά των νέων μη στελεχωμένων Τμημάτων. Επίσης επεσήμαναν ότι θα είναι αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΠΓΝΠ.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών επεσήμανε, ότι η Σύγκλητος διεκδικεί τα απολύτως απαραίτητα για να λειτουργήσει εύρυθμα και να αναβαθμιστεί το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, γεγονός που θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη όχι μόνον στην περιοχή αλλά και στη χώρα. Τέλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την αμέριστη στήριξή τους, διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις για το κλείσιμο ή το άνοιγμα Τμημάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπ. Παιδείας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2020-21 ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υπ΄ αριθ. 175/24.9.2020 έκτακτη συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό της υγείας και της ζωής των φοιτητών, των εργαζόμενων και των διδασκόντων του Πανεπιστημίου μας και τα ως άνω σχετικά, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, αποφάσισε ομόφωνα  ότι:

Α) εγκρίνει τις εισηγήσεις των Τμημάτων για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2020-2021, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε Τμήματος, το ανθρώπινο δυναμικό του και τις διαθέσιμες υποδομές του,

Β) η Πρυτανική Αρχή ενθαρρύνει τη δια ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου αυτό είναι δυνατό.

Επίσης, η Σύγκλητος, στην ίδια ως άνω συνεδρίασή της, ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την αύξηση της χρηματοδότησης, την αύξηση της κατανομής του αριθμού παντός είδους θέσεων προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού) και τη χρηματοδότηση για την κατασκευή Αμφιθεάτρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και την πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων από το ΚΤΕΛ στις έδρες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.
 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ COVID-19 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Η Σύγκλητος στην υπ’ αριθ. 174/10.9.2020 συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση της Επιτροπής Covid-19 για το Πανεπιστήμιο, ως ακολούθως:
1. Μάρκος Μαραγκός, Καθηγητής, Αντιπρύτανης, Πρόεδρος
2. Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής
3. ΑργύριοςΤζουβελέκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής
4. Καρολίνα-Ανθούλα Ακινόσογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής
5. Ελένη Αλμπάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής
6. Γεώργιος Θωμόπουλος, Τεχνικός Ασφαλείας
7. Δήμητρα Τριανταφύλλου, Ιατρός Εργασίας
Αντικείμενο της Επιτροπής είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πρωτοκόλλων πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μπορείτε να δείτε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Covid-19 του Πανεπιστημίου Πατρών,όπως αυτό διαμορφώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή στο σύνδεσμο:
https://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/covid_protocol.pdf

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-2021

Σύμφωνα με την από 22/9/2020 Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδ. 2020-2021  ξεκίνησε στις 22.09.2020 και θα ολοκληρωθεί στις 29.09.2020 στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου https://eregister.it.minedu.gov.gr/. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό Δελτίο Τύπου.

  • ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Η ΒΚΠ οργανώνει -ψηφιακά- τέσσερις υποδοχές πρωτοετών φοιτητών στις οποίες θα παρουσιαστεί -σύντομα και περιεκτικά- ο τρόπος λειτουργίας της. Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν ο τρόπος έκδοσης κάρτας μέλους, ο κανονισμός για την κυκλοφορία υλικού, οι συλλογές της Βιβλιοθήκης και η ειδική λειτουργία της σε συνθήκες κορωνοϊού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ερωτήσεις, ενώ θα υπάρξει κλήρωση για ένα back-pack μεταφοράς Η/Υ δώρο. Οι ψηφιακές υποδοχές θα γίνουν στην πλατφόρμα Skype for Business που χρησιμοποιείται ήδη από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:
9 Οκτωβρίου, 12.00-12.30
16 Οκτωβρίου, 10.00-10.30
23 Οκτωβρίου, 12.00-12.30
30 Οκτωβρίου, 10.00-10.30
Οι οδηγοί χρήσης του συστήματος για όσους παρακολουθήσουν κάποια από τις υποδοχές αυτές διατίθενται από τον δικτυακό τόπο https://sfb.sites.upnet.gr/stu-attendee/.
Περισσότερες πληροφορίες: https://library.upatras.gr/news/studentsguidance

  •  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ «ΜΑΡΙΑ ΜΙΡΑΣΓΕΖΗ»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών προκηρύσσει 1 υποτροφία εσωτερικού για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 για απόφοιτο/η του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα: Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας (πρώην Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης), Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Θεατρικών Σπουδών, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας) προκειμένου αυτός/ή να φοιτήσει σε ένα ΠΜΣ Νεοελληνικής Φιλολογίας σε οποιοδήποτε ελληνικό Πανεπιστήμιο (πτυχίο Master). Προηγούνται οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας (ΠΤΔΕ). Η υποτροφία δίνεται στη μνήμη της Μαρίας Κυριαζοπούλου – Μιράσγεζη, καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Η υποτροφία θα είναι διάρκειας μέχρι 24 μηνών και ύψους 5.000 ευρώ ανά έτος.
Αναλυτικές πληροφορίες: http://www.edu-sw.upatras.gr/prokiryksi-ypotrofias-maria-mirasgezi/

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το Εργαστήριο Συγκοινωνιακών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιεί εκπαιδευτικό-ενημερωτικό Εργαστήριο Αξιοποίησης Εφαρμοσμένης Έρευνας με τίτλο «Μεταφορά Tεχνογνωσίας, Καινοτομία, Εφαρμοσμένη Έρευνα και Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ενεργειακού χώρου» από τον Δρ. Βασίλη Νικολόπουλο, Επικεφαλής Εφαρμοσμένης Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Protergia – MYTILINEOS SA, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 16.00.
Αναλυτικά η πρόσκληση εδώ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID 19
Αναρτήθηκε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/el/node/9472 η Απολογιστική Έκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών στις συνθήκες επιδημίας Covid19.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΟΤΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Με το σύνθημα «Η αγάπη βρίσκεται στις ανιδιοτελείς πράξεις» το ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ γιόρτασε το Σάββατο 19.09.2020 την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών κοινοποιώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , λόγω της πανδημίας, τα videospot τεσσάρων αθλητών που προτρέπουν όλους να γίνουν εθελοντές δότες και παράλληλα ευχαριστούν όλους τους δότες που έχουν προσφέρει μόσχευμα σε κάποιο ασθενή παγκοσμίως.
Δείτε τα spot στους συνδέσμους :
https://www.youtube.com/watch?v=0KCNvYCW_IY&ab_channel=%CE%A7%CE%AC%CF%8…
https://www.youtube.com/watch?v=wucJQnEqLHU&ab_channel=%CE%A7%CE%AC%CF%8…
https://www.youtube.com/watch?v=odil1pC3RCA&ab_channel=%CE%A7%CE%AC%CF%8…
https://www.youtube.com/watch?v=ZVvs5MQbSP0&ab_channel=%CE%A7%CE%AC%CF%8…

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου