Δελτίο Τύπου 31/ 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, για όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα Ακαδημαϊκά Τμήματα του Ιδρύματός μας, παρατείνεται έως την Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018. Η εφαρμογή τής ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίων δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διατυπώνουν την άποψή τους με τη μορφή σχολίων για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Όσοι φοιτητές επιθυμούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο για τα μαθήματα που έχουν δηλώσει, θα πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟ.ΔΙ.Π. (https://ps.modip.upatras.gr), ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ η υλοποίηση της εφαρμογής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους. Η διαδικασία απαιτεί μόλις λίγα λεπτά. Περιμένουμε όσους από τους φοιτητές μας δεν το έχουν ήδη κάνει, να ανταποκριθούν και να μας καταθέσουν τις απόψεις τους!

9ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΕΑΠΗ

Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει από το 2010 και για 9η συνεχή χρονιά το «Παιδικό Φεστιβάλ». Οι βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ είναι το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και η δημιουργία δεσμών μεταξύ παιδιών -μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων, σχολείων και πανεπιστημιακής κοινότητας. Ύστερα από οκτώ χρόνια ανελλιπούς  διοργάνωσης, περισσότερα από 6.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει σε δημιουργικά εργαστήρια και 170 σχολεία της περιοχής μάς έχουν επισκεφτεί. Φέτος, για μία εβδομάδα, από τις 4 έως και τις 8 Ιουνίου και κάθε πρωί 10.00-12.00 στους χώρους του ΤΕΕΑΠΗ, 2000 παιδιά προσχολικής ηλικίας από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του νομού Αχαΐας θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν στα εργαστήρια που οργανώνουν οι φοιτήτριες/φοιτητές του ΤΕΕΑΠΗ σε συνεργασία με τους διδάσκοντες: «Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας», «Αφήγηση Ιστοριών», «Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί», «Διαπολιτισμική Αγωγή», «Ερευνητές των Μαθηματικών», «Η Χώρα των Χρωμάτων», «Κινητικά Παιχνίδια», «Μουσικά Παραμύθια», «Παιχνίδια Τσίρκου», «Ρομποτεξερευνήσεις», «Συμμετέχω και Αποφασίζω», «Τέχνη της Γης» και «Χαρτοδιπλωτική». Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν με τα παιδιά τους το Παιδικό Φεστιβάλ όποια μέρα θέλουν, χωρίς να συμπληρώσουν αίτηση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιηγηθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.childrenfestival.gr, ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο: festival@upatras.gr.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η περιβαλλοντική εθελοντική ομάδα του Πράσινου Πανεπιστημίου Πατρών «Green Campus» προχωρά στον απολογισμό των πλούσιων δράσεων που έλαβαν χώρα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και απευθύνονταν τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην πόλη των Πατρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκπαιδευτική επίσκεψη και ξενάγηση στον μυκηναϊκό οικισμό της Βούντενης, καθώς και τη διοργάνωση ημερίδας στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, αφιερωμένη στον αείμνηστο Καθηγητή Φυσικής Ι. Τρυπαναγνωστόπουλο, με τίτλο «Τεχνητός φωτισμός και εξοικονόμηση ενέργειας», όπου συμμετείχαν αξιόλογοι προσκεκλημένοι από το Πανεπιστήμιο, το ΕΑΠ, αντίστοιχες εταιρείες και εθελοντικές ομάδες. Επιπλέον, πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποκομιδές ανακυκλώσιμων υλικών όπως χαρτί, μπαταρίες, λαμπτήρες, άδεια μελανοδοχεία καθώς και ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές. Άλλωστε κατά το έτος 2017 τέθηκε σε ισχύ το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, στα Τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών και στο κτίριο της Πρυτανείας. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, τοποθετήθηκαν σε εξωτερικά χωροθετημένα σημεία των κτιρίων τρεις κάδοι ανακύκλωσης με σήμανση για μέταλλα, γυαλί και πλαστικά, καθώς και ένας κάδος εσωτερικά των κτιρίων για χαρτί. Επίσης, για ακόμη μία χρονιά, το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» συμμετείχε στην πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Let’s do it Greece 2018, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και συνεργασιών με άλλες ομάδες του Πανεπιστημίου και όχι μόνο, που έλαβαν χώρα στο κέντρο της πόλης την Κυριακή, 29 Απριλίου 2018. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βγαίνει στον αέρα του Ρ/Σ του Πανεπιστημίου UPFM η, περιβαλλοντικού αλλά και πολιτιστικού περιεχομένου, εκπομπή «Greenalists», κάθε Πέμπτη στις 17:00. Ας προσπαθήσουμε όλοι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να ξεπεράσουμε τα προηγούμενα ποσοστά ανακύκλωσης και να υιοθετήσουμε –έστω και απλές‒ δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ BIENNALE ARCHITETTURA 2018

Η καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου μας Κατερίνα Λιάπη συμμετέχει, μετά από προσωπική πρόσκληση από το European Cultural Center, στη Διεθνή Έκθεση «Time Space Existence» (26 Μαΐου – 25 Νοεμβρίου 2018), της 16ης ΒIENNALE Αρχιτεκτονικής στη Βενετία. Η συμμετοχή της κ. Λιάπη και της ερευνητικής της ομάδας αφορά σε χωρο-κατασκευή που βασίζεται σε καινοτόμο έρευνα κατοχυρωμένη με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις HΠΑ και Ευρώπη, η μορφή τής οποίας έχει παραχθεί με μεθόδους αλγοριθμικού σχεδιασμού. H ιδιαιτερότητα της κατασκευής αυτής έγκειται στο ότι συνδυάζει με μοναδικό τρόπο χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την τομή τέχνης, τεχνολογίας, αρχιτεκτονικής και μαθηματικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μορφολογική επίλυση που επελέγη προέκυψε από πρόσφατη ακαδημαϊκή έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών «Κ. Καραθεοδωρή» και η διαδικασία υλοποίησης έγινε στο πλαίσιο εργαστηρίου στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος. Η χωρο-κατασκευή έχει εκτεθεί σε ιδιαίτερα προνομιούχο θέση, στην είσοδο του Palazzo Mora, δίπλα στο Gran Canal στην καρδιά της Βενετίας, όπου μέχρι σήμερα έχουν εκτεθεί έργα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο και διάσημων αρχιτεκτόνων, με επισκεψιμότητα που ξεπερνά τα 300.000 άτομα το χρόνο. Συγχαίρουμε την κ. Λιάπη για τη συμμετοχή της αυτή, που τιμά το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και έφερε το λογότυπο του Πανεπιστημίου Πατρών να προβάλλεται στα έντυπα της διεθνούς έκθεσης και στην καρδιά της Βενετίας:

http://www.europeanculturalcentre.eu/index.php?page=15&lang=en  και

https://www.dropbox.com/sh/6txcvrxmrzbmbqm/AADauxYmyh6mGKQ0C4_joSITa?dl=0

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Έκθεση εικαστικών έργων – Υποβολή προτάσεων

Το Ίδρυμα Ιωάννου και Ευτέρπης Τοπάλη, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου μας, πρόκειται να διοργανώσουν μια Έκθεση Εικαστικών Έργων, που θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης τον προσεχή Οκτώβριο (1-30 Οκτωβρίου 2018). Η έκθεση απευθύνεται σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, θα πρέπει να στείλει την πρότασή του στην αρμόδια επιτροπή έως τις 15 Ιουνίου 2018. Αναλυτικές πληροφορίες: http://library.upatras.gr/news/topali.

Β΄ Διαγωνισμός μικροαφηγήματος

Ο δεύτερος διαγωνισμός μικροαφηγήματος με τίτλο «…πέφτοντας το βιβλίο άνοιξε στη σελίδα 22», ο οποίος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο 2017 από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ), ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 38 άτομα, τα οποία αντιπροσώπευσαν όλα τα Τμήματα και τις ομάδες της κοινότητας (φοιτητές —προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και απόφοιτους—, καθηγητές και διδάσκοντες, διοικητικούς υπαλλήλους). Η διαδικασία αξιολόγησης έγινε με «τυφλό» σύστημα μέσω του οποίου οι κριτές προέκριναν 12 μικροαφηγήματα, από τα οποία τα  τρία πρώτα θα λάβουν τιμητική διάκριση και θα δημοσιευτούν στο μηνιαίο έντυπο του Πανεπιστημίου @UP. Η ΒΚΠ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αποδεικνύοντας τη λογοτεχνική τους ευαισθησία και υπογραμμίζοντας την ανάγκη έκφρασής της. Περισσότερα: http://library.upatras.gr/news/shortnovel2018

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Καλοκαιρινό αθλητικό camp για παιδιά

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο θα διοργανώσει για δεύτερη χρονιά το αθλητικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά των μελών του Πανεπιστημίου μας, ως συνέχεια των αθλητικών ακαδημιών που λειτουργούν όλη τη χρονιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας, με τον συντονισμό από μέλη ΕΕΠ Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και με τους καθηγητές φυσικής αγωγής των αθλητικών ακαδημιών. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο 2018 και οι εγγραφές, που πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά, έχουν ήδη ξεκινήσει. Αναλυτικές πληροφορίες: http://gym.upatras.gr/node/482

13η Ημέρα Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πατρών

Η 13η Ημέρα Αθλητισμού του Πανεπιστημίου μας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Ιουνίου 2018, στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο (ώρες 17:00-22:00). Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την ημέρα αυτή θα διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες στα φοιτητικά εσωτερικά διατμηματικά πρωταθλήματα, τόσο στην καλαθοσφαίριση όσο και στο ποδόσφαιρο, καθώς και ο τελικός του τουρνουά «1ο Usport Faculty Tennis Tour 2018», που ξεκίνησε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία και πραγματοποιείται στα καινούργια γήπεδα αντισφαίρισης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Το πρόγραμμα της «Ημέρας Αθλητισμού» συμπληρώνουν οι αγώνες στίβου με συμμετοχή φοιτητών, φοιτητριών, προσωπικού και φίλων, καθώς και οι χορευτικές δράσεις από τη φοιτητική ομάδα χορού του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Η Επιτροπή Αθλητισμού, ο Συντονιστής, τα μέλη ΕΕΠ Φυσικής Αγωγής και το λοιπό προσωπικό του Γυμναστηρίου μάς προσκαλούν να δηλώσουμε συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις και να παρακολουθήσουμε τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.
Σας υπενθυμίζουμε ότι αναλυτικές πληροφορίες για το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και τα πλούσια προγράμματα που προσφέρει, μπορούμε να αναζητήσουμε στα: http://gym.upatras.gr/, email: usport@upatras.gr, τηλ.: 2610997755.

Για το καλοκαίρι

Μια νύχτα του καλοκαιριού, παιδί ακόμα,
Βγήκα από το σπίτι και ξάπλωσα στον κήπο.
Και όπως κοίταξα τον ουρανό, Θεέ μου!
Τι απεραντοσύνη; / Πόσα άστρα!
Με έπιασε πανικός. / Από τότε ξέρω πως δεν θα προφτάσω. 

Τάσος Λειβαδίτης, «Η στάχτη» (απόσπασμα)
[από τη συλλογή Τα Χειρόγραφα του Φθινοπώρου, 1990].
Σας ευχόμαστε καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

Πάτρα, 1 Ιουνίου 2018

Από την Πρυτανεία ¾ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών