ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 36 / 2018-2019

GLOBAL RANKING OF ACADEMIC SUBJECTS (GRAS) 2019
Η παγκόσμια κατάταξη ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστότερη και ως Shanghai Ranking (υπό την αιγίδα του Shanghai Ranking Consultancy) δημοσίευσε τα αποτελέσματα για 54 επιστημονικά πεδία που εντάσσονται σε πέντε (5) θεματικές ενότητες: Natural Sciences, Engineering, Life Sciences, Medical Sciences και Social Sciences.
Στην έρευνα αυτή ελήφθησαν υπόψη πάνω από 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα, με βασική προϋπόθεση συμμετοχής συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν ανά επιστημονικό πεδίο την περίοδο 2013-2017, βάσει βιβλιομετρικών δεδομένων των Web of Science και InCites.
Η ανάλυση των δημοσιεύσεων στηρίζεται σε πέντε επιμέρους δείκτες, οι οποίοι συμμετέχουν με διαφορετική βαρύτητα σε κάθε θεματική ενότητα. Με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για το 2019, δώδεκα (12) επιστημονικά πεδία του Πανεπιστημίου Πατρών συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου.
Σημαντική είναι η κατάκτηση των θέσεων 101-150 για το επιστημονικό πεδίο Civil Engineering καθώς και η ανοδική πορεία του επιστημονικού πεδίου Atmospheric Science, το οποίο κατατάσσεται στις θέσεις 151-200. Παράλληλα, δυναμική είναι η παρουσία των επιστημονικών πεδίων Mechanical Engineering και Telecommunication Engineering στις θέσεις 201-300. Παρατηρείται επιπρόσθετα ότι τα επιστημονικά πεδία Biotechnology, Chemical Engineering, Medical Technology και Energy Science & Engineering εμφανίζονται στις θέσεις 301-400. Το ίδιο ισχύει και για τα επιστημονικά πεδία Earth Sciences, Environmental Science & Engineering, Electrical & Electronic Engineering καιPharmacy & Pharmaceutical Sciences, τα οποία κατατάσσονται στις θέσεις 401-500.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019 – 2020
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, καθώς και των εξεταστικών περιόδων ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 καθορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 151/6.6.2019 έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ως ακολούθως:

Εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου 2019: 26.8.2019- 20.9.2019
Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου: 30.9.2019
Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου: 10.1.2020
Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου: 20.1.2020 – 7.2.2020
Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: 17.2.2020
Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: 29.5.2020
Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου: 8.6.2020 – 26.6.2020

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Το “Πρόγραμμα Προστασίας Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πατρών” και το “Σχέδιο Ασφάλειας Πληροφοριών” για την συμμόρφωση με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 με την έγκρισή τους από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών
Η πλήρης κατανόηση και η ενεργή συμμετοχή του προσωπικού του Πανεπιστημίου στο Πρόγραμμα θα εξασφαλίσει το απαραίτητο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών, των εργαζομένων, των συνεργατών και των άλλων φυσικών προσώπων.
Στο Σχέδιο Ασφάλειας (Security Plan) συμπεριλαμβάνονται τα απαραίτητα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, καθώς και τα μέτρα φυσικής ασφάλειας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που τηρεί και επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

ΤΕΛΕΤΕΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Από 23 Ιουλίου 2019 έως και 2 Αυγούστου 2019 θα πραγματοποιηθούν οι Τελετές Ορκωμοσίας των Προπτυχιακών Φοιτητών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι τελετές θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών (Α’ Κτίριο Διοίκησης, 1ος όροφος). Περαιτέρω πληροφορίες: https://www.upatras.gr/el/node/8476

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΚΡΟΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ» ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2018-2019
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, υλοποίησε και φέτος για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 τον θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων». Ο θεσμός αποσκοπεί στη διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή επιμόρφωση. Στη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερους από 200 πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου σπουδών, να παρακολουθήσουν πανεπιστημιακά προπτυχιακά μαθήματα, τα οποία οι ίδιοι επέλεξαν από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των ακαδημαϊκών Τμημάτων του Ιδρύματός μας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

• 3o ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΥ ΖΗΝ/ΕΥ ΘΝΗΣΚΕΙΝ
Η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν το 3οΔιεπιστημονικό Συμπόσιο Ευ Ζην/ Ευ Θνήσκειν με θέμα: «Ποιότητα ζωής στην υγεία και αποφάσεις σχετικά με τη γέννηση και το θάνατο του ανθρώπου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 27 – 29 Ιουνίου 2019 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» (Κτήριο Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών). Στόχος του Συμποσίου είναι να αναδείξει μέσω ενός ανοικτού διεπιστημονικού προβληματισμού επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την έννοια της «ποιότητας ζωής» ως κριτηρίου για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την έναρξη και τη λήξη του ανθρώπινου βίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε: εδώ 

• ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πάνω από 60 μελετητές του μύθου και της αρχαίας ιστορίας από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες στην Πάτρα στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Mythical History and Historical Myth: Blurred Boundaries in Antiquity» από την Παρασκευή 28 Ιουνίου μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (αίθουσα Ι 10). Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Μύθου & Θρησκείας στην Ελληνική & Ρωμαϊκή Αρχαιότητα, το οποίο λειτουργεί στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Θέμα του Συνεδρίου είναι δύο θεμελιώδεις έννοιες του αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου: ο Μύθος και η Ιστορία. Η διαχρονική και συγχρονική διαπλοκή τους στην αρχαιοελληνική και λατινική γραμματεία και σκέψη αποτελεί τη ρηξικέλευθη μεθοδολογική προσέγγιση που το Συνέδριο αυτό θα επιχειρήσει.
Οι ομιλητές, προέρχονται από μια πλειάδα Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο: Χάρβαρντ, Οξφόρδη, Κέμπριτζ, Βιέννη, Τορόντο, Έξετερ, Μιλάνο, Ουόσιγκτον, Ρώμη, Βαλένθια, Γκέττινγκεν, Οχάιο, Ιλλινόις, Κατάνια, Αιξ, Λίλλη, Τορίνο, Βραζιλίας, Μάλαγα, Φλωρεντία, Μέρυλαντ, Κάεν, Κίνγκς Κόλλετζ, Λέστερ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ελληνική συμμετοχή (Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ, ΕΑΠ).
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://mythistory.events.upatras.gr/

• ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ AXELHONNETH
Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει διημερίδα από 27-28 Ιουνίου 2019 προς του τιμήν του Axel Honneth, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Axel Honneth (1949-) είναι καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Columbia (Νέα Υόρκη) και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Κοινωνική Έρευνα στη Φρανκφούρτη. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «τρίτης γενιάς» της Σχολής της Φρανκφούρτης και το έργο του βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας. H κεντρικήδιάλεξητηςδιημερίδαςθαδοθείστις 27 Ιουνίου 2019 απότον Axel Honnethμεθέμα: «Democracy and the division of labor: a blind spot in political philosophy».  Αναλυτικά το πρόγραμμα της διημερίδας: εδώ

• ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ICALP 2019
Από 8-12 Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί το κορυφαίο Ευρωπαϊκό συνέδριο Θεωρητικής Πληροφορικής «ICALP 2019», στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το ΙΤΥΕ και τελεί υπό την αιγίδα της European Association  for Theoretical Computer Science (EATCS). Εκτός από το κεντρικό Συνέδριο, το ICALP 2019 περιλαμβάνει επίσης και αρκετά θεματικά Workshops. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του συνεδρίου ICALP 2019.

• 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ EXTRA-SMEs
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα το «Εργαστήριο Κατανεμημένων Συστημάτων & Τηλεματικής» συμμετέχει στο έργο «Improving policies to boost SME competitiveness and extraversion in EU coastal and rural areas where aquaculture is a driver of the regional economy (EXTRA-SMEs)» (https://www.interregeurope.eu/extra-smes/). Το έργο EXTRA-SMEs συγκεντρώνει 9 φορείς από 8 Περιφέρειες και 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επέκταση των αγροτικών και παράκτιων ΜΜΕ του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών σε ευρύτερες αγορές για την προώθηση των προϊόντων τους, μέσω απλούστερων και βελτιωμένων διοικητικών διαδικασιών και καινοτόμων τεχνολογιών. Tο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Interreg Europe (http://www.interregeurope.eu/).
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η συνάντηση ενδιαφερομένων μερών στις 25.6.2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση των συμμετεχόντων γύρω από τα προβλήματα του κλάδου όπως είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων και η καθυστέρηση στην δημιουργία περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Το κοινό χαρακτηριστικό των προβλημάτων αυτών, όπως αναφέρθηκε, είναι η γραφειοκρατία καθώς οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων / διαδικασιών αδειοδότησης και η ανάπτυξη συνολικής εθνικής στρατηγικής γύρω από τις υδατοκαλλιέργειες.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

• Ενημερωτικά Δελτία ΕΛΚΕ
Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών, στο  πλαίσιο ενημέρωσης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας δημοσίευσε το 25ο Ενημερωτικό Δελτίο του. Στο δελτίο αυτό, που έχει αναρτηθεί εδώ θα βρείτε πληροφορίες για θέματα όπως: Προσωρινά αποτελέσματα της πρόσκλησης «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές -Κύκλος Β’», Πρόγραμμα προ θερμοκοιτίδας «RE-STARTUP Patras» 2019, 12ος Δια-Πανεπιστημιακός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας – ennovation 2019, Νέα Έργα Πανεπιστημίου Πατρών κα.

• Περιοδικό Πανεπιστημίου Πατρών «@UP»
Κυκλοφόρησε η κεντρική μηνιαία έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών «@UP» τεύχος Ιουνίου, όπως πάντα με πλούσια επίκαιρη ύλη. Αναζητείστε το ψηφιακά στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος (http://www.upatras.gr/el/up), αλλά και σε έντυπη μορφή, στο Πανεπιστήμιο και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Ο κ. Βασίλης Πλαγιανάκος, ο οποίος ανακηρύχθηκε το 2003 διδάκτωρ του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και τώρα διατελεί πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) (https://www.eopyy.gov.gr/president, προτάθηκε και εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network (EHFCN), του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στην Υγεία (http://www.ehfcn.org/who-we-are/presidents-message/).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ

Πυρασφάλεια
Το επόμενο διάστημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών, αν υποπέσει στην αντίληψή μας και η παραμικρή ένδειξη πυρκαγιάς, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική στο 199 ή τους υπευθύνους για την πυρασφάλεια στα τηλ.: 6985-659740 και 6970-022466.
Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι στην ιστοσελίδα https://www.upatras.gr/el/node/6128 έχουν αναρτηθεί διάγραμμα ενεργειών και σαφείς οδηγίες για την περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Πανεπιστημιούπολη. Το ίδιο διάγραμμα έχει αναρτηθεί σε κοινόχρηστους χώρους, εισόδους κτιρίων κ.λπ. Και βέβαια, αντίστοιχες ενέργειες εφαρμόζονται σε ανάλογες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τηλέφωνα ανάγκης / επιφυλακής
Σας υπενθυμίζουμε τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας:
11771, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
• Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο: 6978188888),επιφυλακής υδραυλικού (τηλέφ.: 6978188886) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων).
• Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
• Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Κ. Καρρά, στο τηλ. 2641074127 (kokarras@upatras.gr).